Dacă nu te-ai folosit de un lucru mai mult de un an, aruncă-l! 4 reguli stupide pe care nu le urmez niciodată!

Internetul este foarte generos când vine vorba de sfaturi și recomandări. Oamenii adoră să-i învețe pe alții cum să trăiască. Dar nu tot ce scrie acolo trebuie luat în serios. Mai cu seamă sfaturile de viață. Mă amuză să citesc în fiecare săptămână noi și noi (aceleași) adevăruri absolute și am decis să scriu azi despre 4 sfaturi pe care mi le tot bagă ăștia pe gât, dar pe care nu le respect niciodată. Te rog să nu o percepi ca pe o învățătură și mai cu seamă ca pe un adevăr absolut.

#1. Dacă nu te-ai folosit de un lucru mai mult de un an, aruncă-l!

Pe bune? Acest sfat cică se referă la haine, aparate de uz casnic și tot felul de mărunțișuri care pot fi găsite prin casă. Cică, casa dezordonată duce la depresie. Da, poate că e așa, dar eu am o altă viziune cu privire la consum.

Întotdeauna mi-a fost mai apropiată doctrina zero-waste, care îi încurajează pe oameni să arunce cât mai puțin posibil pentru a nu dăuna mediului înconjurător. La urma urmei, haine sunt multe, dar natura e una. Și așa lumea e plină de gunoi. Ce faceți, ne încurajați să facem grămezile și mai mari?

După mine, ca să nu ai depresie și să nu-ți transformi casa într-o gunoiște, cel mai simplu e să cumperi mai puțin. Să cumperi doar ceea de ce ai nevoie. Și mai bine să-ți iei niște adidași buni, care să-ți servească câțiva ani, decât să-i schimbi în fiecare sezon.

Formula “dacă nu l-ai folosit un an, aruncă-l” mi se pare stupidă și mult prea categorică. 90% din timp port haine casual sau sport. O dată în an, pot să am nevoie de rochii și tocuri. Deci, să le arunc sau cum? Să le arunc și să-mi iau altele de fiecare dată când am nevoie, ca mașina consumeristă să dea roade mai departe? Dar cu laptopul de rezervă pe care nu l-am deschis de vreo 3 ani, ce fac? Dar cu vesela pe care am primit-o cadou și nu o folosesc?

Și în plus, ce înseamnă “aruncă-l”? Când pot să-l vând, să-l donez, să-l reciclez etc. Dar, probabil, deja mă agăț de cuvinte. Cu toate că în articolele pe care le-am citit scria negru pe alb – la gunoi cu ele!

#2. Nu purta haine vechi în casă!

De ce nu? De regulă, aici încep tot felul de baliverne despre cum hainele se imprimă cu energia noastră sau că nu se cuvine unei femei să poarte haine vechi nici măcar când nu o vede nimeni etc.

Din punctul meu de vedere, dacă hainele nu sunt murdare, rupte sau decolorate complet, poți să ieși și afară cu ele, nemaivorbind de spațiul tău personal. Ce altceva să mai porți în casă? Machiaj? Eu cred că fiecare trebuie să poarte ceea ce vrea, atât în interiorul casei, cât și în afara ei.

#3. Nu fă cârpe din haine vechi!

Asta-i bună de tot. Și ce să fac cu ele? Să le arunc și să-mi iau cârpe de la magazin, risc să presupun. Și podeaua tot cu cârpe speciale să o spăl, și mașina, și pentru casa la țară să-mi iau un sac întreg cu lavete?

#4. Nu folosi pungi din supermarket pentru gunoi!

Asta-i cea mai bună dintre toate. Bun. Și ce fac cu ele? Le arunc goale la gunoi? Că nimeni nu le folosește de două ori. Îmi explică cineva? E ceva ce nu știu, poate vreo modă nescrisă pentru pungi de gunoi sau poate pungile din supermarket cu gunoi sunt mai dăunătoare decât cele fără gunoi sau e scris în Sfânta Scriptură că gunoiul se stochează doar în pungi negre, specializate? Nu știu cine inventează aceste sfaturi, dar de fiecare dată mă amuză și mă indignează.

Citește și: 9 alimente care nu sunt gustoase, dar oamenii le consumă doar pentru că sunt la modă!