Dacă îți place să gătești, trebuie să știi aceste 12 trucuri! Te vor salva mereu

Toate alimentele au un termen de valabilitate, dar acest termen depinde și de modul cum le păstrezi. Dacă le ferești de temperaturi mari, de curent și de umiditate – produsele vor rezista mai mult decât de obicei. Iată câteva trucuri elementare, care te vor ajuta să prelungești durata de viață a produselor pe care le consumi în fiecare zi.

Cum să prelungești prospețimea alimentelor?

1. Pentru ca merele, castraveții, morcovii și roșiile să-și recapete prospețimea, pune-le în apă rece cu sare timp de câteva ore. Nu-ți face griji, sarea din soluție nu va afecta gustul fructelor și legumelor. Nu va trebui decât să le clătești.

2. Verdețurile pot fi tocate mărunt și amestecate cu ulei de măsline. Amestecul obținut se pune în congelator, în forme, iar cuburile pot fi folosite ulterior în salate sau paste. Citricele uscate la fel pot fi tăiate în felii subțiri și trimise la congelator.

3. Știai că dacă păstrezi țelina în folie de aluminiu, ea își va menține prospețimea chiar și o lună? Același lucru e valabil pentru broccoli și alte verdețuri. Iar morcovul și ridichea devin crocante după ce sunt înmuiate în apă rece cu felii de cartofi cruzi timp de o oră.

4. Mărarul, pătrunjelul și coriandru pot fi readuse la viață dacă le pui într-un vas cu apă rece și suc de lămâie (o linguriță de suc la 200 mililitri de apă). Vasul trebuie păstrat în frigider timp de o oră.

5. Păstrează ceapa și usturoiul în pungi de hârtie găurite. În acest fel, legumele își vor păstra proprietățile pentru mai mult timp și cel puțin două luni nu vor fi afectate de mucegai.

6. Ne-am obișnuit să folosim hârtia pergament pentru copt. Dar pe lângă întrebuințarea ei convențională, hârtia de copt e bună la păstrarea cașcavalului. Înfășoară cașcavalul în hârtie și acesta își va menține gustul și aroma pentru mai mult timp.

7. Păstrează cartofii alături de mere. Merele eliberează un gaz numit etilenă, care împiedică cartofii să încolțească. De altfel, pentru a prelungi durata de viață a merelor, e suficient să le pui într-o pungă de hârtie.

8. După tăiere, fructul de avocado se alterează rapid din cauza oxidării. Pentru a-i prelungi viața, pune o jumătate de ceapă lângă avocado sau stropește-l cu oțet de mere. Compușii de sulf vor încetini procesul de oxidare și fructul își va menține prospețimea mai mult timp.

9. Ca să menții prospețimea pâinii pentru mai mult timp, păstrează produsul într-un coș pentru pâine, iar alături pune jumătate de cartof, un măr sau un pic de sare. Toate acestea îi mențin proprietățile și îi prelungesc durata de viață.

10. De regulă, bananele coapte se alterează timp de 2-3 zile. Dar dacă vrei să rămână proaspete pentru mai mult timp, e suficient să le înfășori capetele cu folie alimentară. Acest truc le va prelungi durata de viață cu încă 2-3 zile.

11. Pentru a preveni apariția mucegaiului, clătește fructele de pădure într-o soluție slabă de oțet (la un litru de apă – 100 ml de oțet). Iar pentru a păstra ceapa verde, leguma se curăță de murdărie și se pune într-un pahar cu apă.

12. Primăvara verdețurile sunt ieftine. Prin urmare, poți să le cumperi și să le îngheți. E suficient să le tai frunzele, să le mărunțești, să le speli, să le usuci și să le pui într-o pungă ermetică, în congelator. Verdețurile își vor menține prospețimea tot anul.