Dacă faci și tu asta, corectează-te: 5 semne că femeia nu știe să facă curat!

Dacă îți ia mai mult de 5 minute să găsești lucrul de care ai nevoie, dacă trebuie să le explici musafirilor de ce casa ta arată cu un câmp de luptă, dacă ai început să numești gândacii pe nume, înseamnă că ceva nu merge bine. Fie te lenevești, fie ai obiceiuri greșite de a face curat. Iată 5 obiceiuri de curățenie, care în loc să ajute, îți fac locuința și mai murdară.

1. Începi curățenia de jos

Hai să ne imaginăm cum decurge curățenia la bucătărie. De cele mai multe ori, începem cu vesela, chiuveta și aragazul. Apoi ne gândim că ar fi bine să curățăm dulapurile superioare și hota. Fără să ne dăm seamă că murdăria de pe dulapuri va ajunge direct pe aragaz, chiuvetă și blat. Mai bine zis, ne vom da seama prea târziu și va trebui să o luăm de la capăt.

Dar stai puțin, cum rămâne cu tavanul? S-ar putea să observăm la final că s-au cam împânzit colțurile și o parte din efortul nostru va fi din nou echivalat cu zero. Așa se întâmplă când nu ai un plan bine pus la punct și nu ții cont de succesiune. Pentru a evita aceste probleme în viitor, aplică principiul de sus în jos.

Cu alte cuvinte, mai întâi începe cu tavanul, apoi continuă cu hota, frigiderul și dulapurile de perete, apoi cu blatul de bucătărie, masa, chiuveta și dulapurile inferioare și abia apoi cu podeaua.

2. Folosești un singur burete pentru toate ocaziile

Din păcate, contaminarea încrucișată nu a dispărut nicăieri. Și dacă ai în arsenal un singur burete cu care ștergi și masa, și vesela, și chiuveta, și blatul de bucătărie, și podeaua (dacă mai scapi câte o picătură de gem sau un albuș de ou) – să știi că vei da de belea.

Milioanele de bacterii de pe chiuvetă cu mare drag vor migra pe burete, care este cald, umed și murdar – numai bun pentru răspândirea activă a lor. Iar de pe burete, fii sigură că vor ajunge în farfurii.

De aceea, bureții trebuie dezinfectați în fiecare săptămână și schimbați o dată la 3-6 săptămâni. Studiile au demonstrat că după 2 săptămâni de utilizare, într-un burete de bucătărie pot fi găsite peste 360 de tipuri de bacterii. Nemaivorbind de murdărie și ulei. Pe de altă parte, contaminarea încrucișată nu a dispărut nicăieri. De aceea, ori aruncă-i, ori dezinfectează-i în apă clocotită. Același lucru e valabil pentru prosoape.

3. Faci curat de ochii lumii

Ștergi praful acolo unde sare în ochi, speli podeaua doar acolo pe unde calci, speli perdeaua, dar nu și fereastra, și așa mai departe. Aparent, nu-i o tactică rea, dar problema e că murdăria nu dispare nicăieri. Iar praful de sub pat, resturile din colțuri și murdăria de pe pervaz cât ai zice pește vor migra înapoi.

Tu iar vei face totul superficial, praful iar va reveni la loc, iar în adâncuri se vor aduna și mai multe gunoaie. Și mâine-poimâine te vei trezi cu mucegai, ciuperci, bacterii, insecte și acarieni de praf, de care nu mai scapi cu una-cu două. Nu mai bine să fii consecventă de la început?

4. Umpli casa de praf

În legătură cu praful, există trei greșeli pe care le face toată lumea:

1. Scuturi covoarele pe fereastră – în zadar, pentru că praful se va întoarce înapoi, ba mai mult, nu doar în cameră, ci și peste tine – în ochi, pe păr, în plămâni. După ce vei termina procedura, te vei trezi cu geamul murdar și pervazul plin de gunoi.

2. Folosești un aspirator vechi sau unul cu sacul umplut. Și în loc să scapi de praful din casă, nu faci decât să îl împrăștii și mai mult, nu doar pe podea, ci și pe mobilă, haine sau pereți.

3. Nu speli perdelele. Perdelele sunt un magnet pentru praf. La prima vedere ele par curate, însă aparențele sunt înșelătoare. Tot praful din cameră și cel care vine de afară se adună pe perdele. Apoi te miri de ce îți curge nasul, te dor ochii sau strănuți în continuu.

5. Faci curat numai de sărbători

În România se obișnuiește să facem curățenie generală săptămânal, sau mai rar, în funcție de cât de repede se acumulează murdăria. De regulă, curățenia se face în weekend, când avem oaspeți sau de sărbători și afectează întreaga casă. Germanii procedează invers. Ei curăță fiecare cameră pe rând, alocând acestora câte 30 de minute pe zi. Iar în weekend preferă să se odihnească și să petreacă timpul alături de cei dragi.

Folosește regula celor 20 de minute. Această regulă spune că alocând curățeniei câte 20 de minute în fiecare zi, nu va trebui să-ți petreci weekend-ul făcând curat. De regulă, 20 de minute sunt suficiente pentru spăla vesela, a șterge praful și a da cu aspiratorul. Iar dacă respecți această regulă în fiecare zi, nu va fi nevoie să mărești timpul alocat.