Curățarea adidașilor: 7 reguli pentru a le întoarce starea perfectă!

Producătorii de încălțăminte sportivă susțin că adidașii trebuie spălați doar manual, însă în pofida acestui fapt, experiența personală a amatorilor de jogging și alte tipuri de alergat arată că pantofii sport tolerează contactul cu mașina de spălat rufe dacă respecți câteva reguli ușor de urmat:

Reguli pentru curățarea și întreținerea pantofilor sport

1. Dacă adidașii tăi au abțibilduri sau alte elemente lipite, cel mai bine este să-i cureți manual, fiindcă e mare probabilitatea ca elementele respective să se deterioreze. Majoritatea adidașilor moderni sunt confecționați din materiale sintetice care pot rezista la zeci de spălări, dar dacă preferi adidașii din piele naturală sau artificială, cel mai bine este să nu îi pui în mașina de spălat.

Citește și: Cum speli corect înălțămintea în mașina de spălat, fără riscul de a o distruge

2. Scoate șireturile și tălpicii. Se recomandă ca acestea să fie spălate separat.

3. Curăța talpa exterioară a adidașilor de murdărie, pietricele, frunze și alte resturi care ar fi putut pătrunde acolo, cu ajutorul unei scobitori, înainte de a-i pune la spălat.

Spălarea încălțămintei în mașina de spălat rufe

4. Pune adidașii într-un sac de rufe pentru încălțăminte sau o față de pernă veche și umple spațiul gol din tambur cu un prosop, care va amortiza impactul pantofilor asupra tamburului. În acest fel, mașina de spălat rufe nu va avea de suferit, în pofida zgomotului pe care-l scot adidașii care se ciocnesc de tambur.

Citește și: Spălatul rufelor: 10 sfaturi cum să folosești corect mașina de spălat!

La ce temperatură se spală adidașii?

5. Setează temperatura minimă, deoarece apa trebuie să fie rece. Altfel, există riscul ca încălțămintea să-și piardă forma. Alege cea mai scurtă durată și cel mai fin program de spălare și dezactivează modulul de uscare.

Uscarea adidașilor

6. Dar nu te grăbi să sărbătorești. Munca ta nu se termină aici. Acum trebuie să-i usuci. Pentru început vei avea nevoie de șervețele de hârtie pentru a scăpa de excesul de umezeală. Ulterior, adaugă câte o bucată de țesătură sau prosop în interiorul fiecărui pantof pentru a le restabili forma și lasă-i să se usuce cât mai departe de radiatoare sau alte surse de căldură. Iar după uscare, aplică un spray impermeabil pentru încălțăminte.

Spălarea adidașilor manual

7. Dacă, în continuare, ți-e frică să-ți cureți adidașii în mașina de spălat rufe (au elemente din piele sau aparatul nu are program de spălare pentru încălțăminte) va trebui să faci totul manual. Clătește adidașii de murdărie, extrage pietricele și spală-i ușor cu săpun și o perie (dură pentru talpă și moale pentru țesături), după care, clătește-i minuțios și lasă-i să se usuce.

De asemenea, îți sugeram ca după fiecare alergare să scoți tălpicii să se ventileze și să ștergi adidașii cu o bucată de țesătură umedă.

Citește și: Închide mașina de spălat când pleci de acasă! Află motivul