Curățenie ca la carte: Cum să faci curat în timp record, fără să te enervezi!

O locuinţă dezordonată este o sursă inepuizabilă de stres și una din cauzele mai puțin evidente ale depresiei. Iar ordinea, dimpotrivă, ajută la găsirea echilibrului emoțional, îți structurează gândurile și îți potolește emoțiile.

Cercetătorii au demonstrat că zgomotul vizual (dezordinea în casă) demotivează omul și îi slăbește puterea de concentrare. Deci nu e bine deloc. Dar ce să facă cei pentru care curățenia este o adevărată corvoadă? Iată 6 sfaturi care s-ar putea să-ți fie de ajutor.

1. Fă curat imediat

Șterge masa după ce mănânci, altfel degeaba mai aspiri la o casă curată. În general, e bine să ai obiceiul de a face curățenie imediat. Nu aștepta să se adune o grămadă de rufe murdare în coș; curăță cada imediat după ce ai făcut baie; șterge masa și spală vasele imediat după ce ai mâncat; spală cana de cafea după ce ai băut; șterge praful de pe raft atunci când l-ai observat etc. Cu cât mai multe sarcini amâni de azi pe mâine, cu atât mai dificil îți va fi să le rezolvi în viitor.

2. Învață să pui lucrurile de unde le-ai luat

Fiecare obiect din casa ta trebuie să aibă propriul loc, astfel încât în timpul curățeniei să nu apară întrebarea unde ai putea pune un lucru sau altul. Hainele trebuie să stea în dulap, periuța de dinți să fie în baie, încălțămintea pe suportul din hol, iar vesela numai la bucătărie. Când te vei obișnui cu o asemenea organizare, curățenia va deveni la fel de simplă ca spălatul pe dinți. De asemenea, decide unde să pui un obiect sau altul înainte de a-l achiziționa.

3. Scapă de maculatură

Maculatura e cel mai mare dușman al ordinii. Facturi, chitanțe, bonuri, reviste, ziare – chiar crezi că ai nevoie de ele? Dacă obiectul cumpărat nu este valoros, bonurile fiscale sunt inutile. De ce să le aloci un sertar întreg, alături de facturi, cecuri, note de plată și alte hârtii care trebuie să plece direct la gunoi? Nemaivorbind de revistele pe care nu le citești niciodată. Trăim în era digitalizării!

4. Aplică politica pașilor mărunți

Această regulă spune că alocând curățeniei câte 20 de minute în fiecare zi, nu va trebui să-ți petreci weekend-ul făcând curat. Azi e destul să dai cu aspiratorul, mâine spală cada de baie, poimâine curăță covarașul de la intrare, în altă zi spală geamul și tot așa. La sfârșit de săptămână curățenia va deveni o formalitate. Curățenia poate fi și trebuie planificată din timp. De asemenea, poți distribui sarcinile între membrii familiei, în dependență de preferințele fiecăruia.

5. Curăță pantofii când intri în casă

Te-ai întrebat vreodată de unde apare gunoiul? În primul rând, de pe pantofi! Ei sunt ambasadorii murdăriei în casa ta. Încearcă să-i ștergi cu un șervețel umed imediat ce te întorci de afară, nu invers. Asta te va scuti de un task la ieșire și va menține holul curat. Dar nu-i destul să cureți pantofii. Trebuie să ai grijă și de covoraș. Dacă nu respecți această regulă, să nu te mire că praful și gunoiul se vor răspândi încet, dar sigur, prin toată casa ta.

6. Fii atentă la propriile obiceiuri

Ca să înțelegi mai bine natura haosului și dezordinii din casa ta, studiază un pic propriul comportament. De regulă, persoanele care nu iubesc să gătească au bucătăria murdară. Cei care nu iubesc să așeze lucrurile în dulap, pun hainele pe scaun. Cei care nu iubesc să-și curețe încălțămintea, au covorași murdare în hol. Doar înțelegând propriile slăbiciuni, vei putea lupta eficient cu ele.

Citește și: De ce să adaugi oțet la spălarea hainelor: 7 beneficii despre care nu ai știut!