Cuptorul, răzătoarea și alte 8 lucruri din bucătărie pe care le folosim GREȘIT!

Ce greșeli facem când folosim mașina de spălat vase? La ce servește, de fapt, sertarul de sub cuptor? De ce să nu cureți usturoiul de coajă? Și cum se adaugă ingredientele în blender. Răspunsurile la toate aceste întrebări și la multe altele le vei afla în continuare.

1. Răzătoarea

Răzătoarea este un instrument multifuncțional, mult mai util decât pare la prima vedere. Majoritatea gospodinelor se folosesc numai de găurile rotunde, mari. Dar răzătoarea are găuri diferite.

Cele dreptunghiulare sunt concepute pentru a rade brânza, cașcavalul și salamul. Cele în formă de stele sunt folosite pentru a rade batoane de scorțișoară, parmezan și alte alimente solide. Iar cele triunghiulare sunt bune pentru a decora bucatele frumos – de exemplu, pentru a acoperi clătitele cu fulgi de ciocolată.

2. Sertarul de sub cuptor

Deși majoritatea oamenilor îl folosesc pentru a ține acolo tigaia, tacâmurile și alte vase, producătorii l-au gândit ca spațiu numai bun pentru a menține temperatura și aroma bucatelor, până la venirea oaspeților.

3. Blenderul

Ce ne facem fără el? Omul contemporan s-a obișnuit atât de mult cu acest aparat, încât a uitat cum se folosește corect. Greșeala pe care o face toată lumea e că nu adaugă ingredientele în ordinea care se cuvine, dar ordinea este foarte importantă. Mai întâi se adaugă lichidele, apoi ingredientele mici și abia apoi ingredientele grele, precum gheața sau legumele.

4. Lingura pentru spaghete

Lingura pentru spaghete este un instrument ideal pentru a scoate pastele și a scurge apa. Dar de ce are un orificiu atât de mare pe centru și nu mai multe găuri mici precum o strecurătoare obișnuită?

Adevărul e că gaura din lingura pentru spaghete este concepută nu doar pentru a scurge apa, ci și pentru a determina numărul de porții. Conținutul unei linguri este echivalent cu o porție de paste. Iată de ce italienii trăiesc atât de mult și au o dietă atât de echilibrată.

5. Curățătorul pentru legume

Când cureți cartofi și alte legume, există o regulă de care trebuie să ții cont. Curăță leguma dinspre tine, nu înspre tine. Dar asta nu e tot. Curățătorul poate fi folosit nu numai pentru ceapă, morcovi și cartofi, ci și pentru cașcaval, roșii sau ardei. Iată ce mai poți face cu el.

6. Presa pentru usturoi

Atunci când folosești presa pentru usturoi, nu e neapărat să cureți usturoiul de coajă, deoarece coaja oricum va rămâne înăuntru. Pur și simplu pune usturoiul în presă și apasă pe el.

7. Mașina de spălat vase

Unii oameni consideră că mașina de spălat vase trebuie umplută cât mai tare, deoarece cu cât mai compact e aranjată vesela, cu atât e mai eficientă spălarea. În realitate, totul depinde de capacitățile tehnice ale mașinii. Dar nu e bine să o umpli complet.

La mijloc jetul este mai puternic, din acest motiv, pe mijloc se pun vasele murdare de cartofi, sos, roșii și alimente care conțin o cantitate mare de carbohidrați. Detergentul este distribuit la margini, prin urmare, vesela cu urme de grăsime, carne sau ouă, trebuie așezată acolo.

8. Mixerul cu suport

Dacă ai la bucătărie un mixer cu suport, nu uita că poți regla înălțimea telului așa cum vrei tu. Mai mult decât atât, se recomandă să o reglezi. Telul trebuie fixat cu câțiva milimetri mai sus de castron. Puțin mai sus – și ingredientele nu se vor amesteca uniform, puțin mai jos – și vei zgâria bolul.

9. Cuțitele cu vârf despicat

Cuțitele cu vârf dublu au adesea și o lamă zimțată. De regulă, ele sunt folosite la tăierea pâinii, dar puțini știu că vârful dublu a fost conceput pentru amestecarea salatelor.

10. Mânerul tigăii

Avem nevoie de mâner nu doar pentru a îndepărta tigaia de pe aragaz. Multe mânere au un orificiu la capăt. El are cel puțin două întrebuințări. În primul rând, pentru a agăța tigaia în cui. Iar în al doilea rând, pentru a fixa lingura în timpul gătitului. Dacă o pui sub un unghi de 45 de grade, conținutul ei se va prelinge direct în tigaie. Același lucru e valabil și pentru oale.

Citește și: Cum să menții ordinea în casă? 9 trucuri pe care le-am învățat de la americani!