Cum scoți petele de deodorant de pe haine: 5 metode sigure și ușoare

Petele de transpirație și cele de deodorant sunt o problemă pentru fiecare din noi. Ele arată urât și deteriorează țesătura. Iar dacă ți s-a întâmplat vreodată să renunți la ținutele preferate din cauza lor, e timpul să dai lovitura! Iată 5 remedii simple și eficiente, care te vor ajuta să scapi definitiv de urmele inestetice de pe haine.

1. Sucul de lămâie

Taie o lămâie în două, stoarce sucul din ea și amestecă-l cu apă în raport de 1 la 1. Apoi, înmoaie o dischetă cosmetică în amestecul obținut și aplică soluția pe pată. Lasă lămâia să acționeze timp de 10 minute, apoi freacă zona afectată cu o periuță de dinți. După care, clătește bluza cu apă caldă și pune-o în mașina de spălat. Acizii din lămâie neutralizează legăturile de proteine, alcaliu și aluminiu, care răspund de apariția petelor pe haine.

2. Bicarbonatul de sodiu

Amestecă trei părți de bicarbonat de sodiu cu o parte de apă, astfel încât să obții o pastă omogenă. Aplică pasta pe zona afectată și freacă țesătura cu ajutorul unei periuțe de dinți. După care, clătește bluza în apă caldă sau pune-o în mașina de spălat. Bicarbonatul de sodiu are proprietăți absorbante și ajută atât la îndepărtarea petelor de deodorant, cât și la eliminarea mirosului.

3. Sarea

În loc de bicarbonat de sodiu poți amesteca apa cu sare de bucătărie, în proporții egale. Sarea se lasă să acționeze timp de o oră, după care haina se clătește cu apă fierbinte sau se introduce în mașina de spălat rufe. Această metodă este potrivită atât pentru țesături deschise, cât și pentru haine întunecate. Singurele excepții sunt țesăturile subțiri și delicate, care se deteriorează ușor.

4. Apa oxigenată

În ceea ce privește hainele de culoare albă, poți folosi peroxid de hidrogen, care are proprietăți de înălbitor. Amestecă părți egale de apă cu peroxid de hidrogen și aplică soluția pe pată. Lasă apa oxigenată să acționeze timp de 15-20 de minute și clătește bluza sub un jet de apă caldă. Apa oxigenată este eficientă împotriva bacteriilor și ciupercilor, dar poate acționa și ca agent de albire.

5. Oțetul

Amestecă două linguri de oțet cu un pahar cu apă. Aplică soluția obținută pe pată și las-o să acționeze timp de câteva ore. După care, va trebui să clătești haina în apă caldă sau să o pui în mașina de spălat. Folosește oțet alb de 6% sau 9%. Esența, oțetul de mere sau oțetul de vin pot deteriora țesătura. Cu oțet poți îndepărta petele de pe țesături colorate, lână și mătase. Dar materialul alb poate deveni gălbui.