Învață să toci legumele mai repede și mai eficient! 5 sfaturi de la un bucătar profesionist!

La sigur ai văzut la TV cum cei mai buni bucătari ai lumii toacă legumele cu viteza luminii. Fără să se taie sau să șovăiască măcar pentru o clipă. Arată uimitor și aproape supranatural. Dar nimeni nu se naște învățat. Și dacă ei pot, cu siguranță poți și tu.

La urma urmei, tocatul legumelor e doar un skill ce poate fi asimilat. Ca mersul pe bicicletă sau prepararea unei ciorbe. Chiar mai ușor. De altfel, viteza și eficiența tocatului depind de trei factori: calitatea cuțitului, tehnica de tăiere și experiența. Cuțitul se cumpără de la magazin, experiența se câștigă în timp, dar cum rămâne cu tehnica? Hai să vedem cum să toci legumele corect pe exemplu cartofilor.

Tehnici de tăiere a legumelor

#1. Taie cartoful în jumătate, în așa fel ca leguma să stea ferm pe tocator.

#2. Taie cele două jumătăți de-a lungul, la fel cum este marcat în imaginea de mai jos.

#3. Fixează leguma în poziție orizontală, apăsând doar cu unghiile și degetul mare, poziționat în partea laterală a legumei. Degetele trebuie să fie ușor îndoite spre interiorul palmei, astfel încât lama cuțitului să nu ajungă până la vârful degetelor.

#4. Taie cartoful ridicând cuțitul de pe tocator de fiecare dată, deoarece în acest mod poți păstra o distanță decentă până la degete. Poziția cuțitului trebuie să rămână aceeași. Prin urmare, trebuie să împingi leguma spre lamă, nu lama spre legumă.

#5. Când te apropii de capăt, îndreaptă degetele și întoarce bucățile tăiate, în așa fel ca lama cuțitului să cadă perpendicular pe ele și continuă în același tempou.

Sfaturi pentru tocarea legumelor

#1. Lama cuțitului trebuie să fie ascuțită, curată și dreaptă.

#2. Până și bucătarii profesioniști se taie din când în când. Dacă respecți tehnica întocmai, rănile nu au cum să fie grave. Așa că nu te descuraja dacă te zgârii uneori.

#3. Taie legumele stând în picioare. De pe scaun nu vei putea toca la fel de rapid ca un bucătar chiar și după câțiva ani de antrenamente.

#4. Rezultatele se fac simțite deja după o săptămână. Dacă ești la început de drum, te poți antrena pe varză sau ceapă.

#5. Nu pune degetul mare pe partea superioară a lamei, deoarece te vei trezi cu bătături.

Citește și: Pentru ce să ungi ouăle cu ulei vegetal și înca 7 trucuri care îți vor fi utile în bucătărie!