Cum să-ți dezvolți abilități incredibile ale creierului în doar 30 de zile? 8 tehnici simplu de urmat.

Sănătatea și funcționalitatea creierului uman depind în mare măsură de stilul de viață și de activitățile noastre cotidiene. Creierul este un organ foarte “viclean” și flexibil, care adoră să fie antrenat în rezolvarea celor mai diverse probleme, funcționând după principiul – ce dai, aia primești, astfel încât e suficient să schimbi doar câteva obiceiuri din viața ta cotidiană ca să atingi rezultate remarcabile într-un termen destul de scurt. Prin urmare, îți propunem să accepți acest challenge de 30 de zile, propus de afaceristul Thomas Oppong și să dai un curs nou vieții tale.

1. Menține-ți creierul în formă!

Cum? Prin antrenarea acestuia în activități noi, ce solicită efort intelectual: învățarea unei limbi străine, practicarea unui nou dans, a unui nou sport, stăpânirea unui instrument muzical etc. Acest lucru optimizează viteza de procesare a informațiilor, întărește sinapsele și extinde rețelele funcționale ale organului.

“Când înveți ceva nou și simți că ai nevoie de odihnă emoțională și mentală, anume în acel moment creierul se dezvoltă”, spune psihologul Jennifer Jones. Cu alte cuvinte, pe măsură ce înveți lucruri noi, creierul creează noi conexiuni între neuroni, care-ți vor fi foarte utile în viitor.

2. Ieși din zona de confort!

Când te simți confortabil, creierul sintetizează hormoni care sporesc starea de satisfacție generală undeva până la nivelul resimțit de un pisic sătul. Dar stând în zona de confort pe o perioadă îndelungată, poți ușor să cazi într-o ambuscadă, fiindcă anume activitățile care te fac să ieși din zona de confort mențin creierul tânăr și tonificat.

Fără efort intelectual, dendritele, care asigură funcționalitatea influxurilor nervoase, se contractă sau dispar complet. Experiențele, provocările și ideile noi, dimpotrivă, sporesc capacitatea și elasticitatea rețelei dendritice și îți îmbunătățesc abilitățile cognitive pe termen lung.

3. Antrenează-ți capacitatea de concentrație!

O tehnică eficientă în acest sens este meditația. Conform celor mai recente cercetări în domeniu, meditația sporește cantitatea și densitatea de materie cenușie din acele zone ale creierului, care sunt responsabile de atenție și procesarea semnalelor senzoriale externe.

Cu ajutorul meditației, literalmente vorbind, îți poți extinde capacitatea creierului în fiecare zi, fără a consuma prea mult timp pentru asta. “Deși meditația este asociată cu senzația de împăcare emoțională și relaxare fizică, aceasta îmbunătățește inclusiv și abilitățile cognitive ale persoanei” afirmă neurofiziologa Sara Lazar.

4. Citește în fiecare zi!

În timpul lecturii, creierul tău descifrează date brute și simboluri abstracte, pe care le sintetizează și le revizuiește în rezultate concrete și idei complexe. Lectura antrenează percepția vizuală, auditivă, fonemică și capacitatea de înțelegere. Atunci când citim, se activizează aceiași neuroni care ar fi activi, dacă am experimenta în realitate ceea ce citim.

Spre deosebire de simpla vizualizare sau ascultare a informațiilor, citirea oferă mai mult spațiu de manevră creierului pentru procesarea și asimilarea semnalelor și informațiilor. Prin urmare, citind în fiecare zi, poți încetini declinul cognitiv ca rezultat al vârstei și contribui la sănătatea creierului tău.

5. Ține un jurnal!

Ținerea unui jurnal te va ajuta să-ți cântărești corect prioritățile și să-ți sporești capacitatea de concentrare. Cu ajutorul acestuia, vei putea depăși mai ușor perioadele de stres și anxietate, care afectează integritatea creierului și starea sistemului imunitar. Ținerea continuă a unui jurnal contribuie la dezvoltarea memoriei pe termen lung, spiritului de observație și gândirii abstracte, așa că nu ezita să începi chiar de azi!

6. Nu ignora activitatea fizică!

Indiferent dacă îți place sau nu, activitatea fizică îmbunătățește substanțial nu doar corpul, ci și starea psiho-emoțională și performanțele cognitive ale omului. Iar dacă încă nu ai găsit sportul care te inspiră, să știi că trei plimbări pe săptămână, a câte 30-60 de minute, în ritm alert, îmbunătățesc cu 20% funcțiile executive ale creierului tău.

7. Nu subestima importanța unui somn sănătos!

Somnul sănătos reduce stresul fiziologic și mental, sporește productivitatea, viteza de reacție, capacitatea de concentrație, observație și abilitățile cognitive. Pe lângă un somn regulat de 7-8 ore pe timp de noapte, îți sugerăm să dormi câte 20 de minute în timpul zilei.

8. Învață, uneori, să nu faci nimic!

Fii sincer, nu te așteptai la o asemenea întorsătură, așa? Toate pentru că activitatea fizică și intelectuală continuă, are caracter marginal, cu alte cuvinte, la un anumit moment, productivitatea începe progresiv să scadă. Prin urmare, învață să iei pauze la momentul potrivit, petrecând timpul în tăcere, deconectat de la internet sau alte surse de informații. Această tehnică îmbunătățește concentrația și gândirea abstractă. Potrivit neurologilor, două ore de tăcere pe zi accelerează dezvoltarea celulelor din hipocampus, o zonă a creierului asociată cu formarea memoriei.