Cum sa slăbești dacă ești gurmandă: 7 sfaturi de care să ții cont!

Puține femei se pot lăuda cu lipsa kilogramelor în plus. În schimb, toate vor să scape de ele. Și cea mai bună strategie este să nu le acumulezi. Iată câteva reguli elementare care îți vor proteja silueta și datorită cărora vei fi mereu la înălțime.

1. Mânăncă atunci când ți-e foame

Mănâncă atunci când ți-e foame, nu când ți-e poftă. Asta e marea problemă a gurmanzilor – cad pradă ispitei. Dar pofta nu e decât o slăbiciune, nu un semnal. Foamea este adevăratul semnal că este timpul să mănânci. Iar apariția foamei depinde în mare măsură de momentul în care ai mâncat ultima dată. De regulă, după 4 ore. Așa că dacă nu s-au scurs patru ore, nu ceda în fața ispitei.

2. Mănâncă lent

Și dacă au trecut patru ore, nu te grăbi să le recuperezi. Senzația de sațietate apare la 20-30 de minute după consum. Deci, practic, la fiecare masă mâncăm mai mult decât se cuvine. Mai întâi, mâncarea îți umple stomacul, iar apoi un semnal special de sațietate este trimis către hipotalamus (partea creierului care răspunde de foame). Prin urmare, ridică-te de la masă flămândă. Sațietatea va veni puțin mai târziu.

3. Mănâncă în porții mici

Iar că să te ridici de la masă flămândă, mănâncă în porții mici. Eu le numesc, porții fără ispite. Cu cât e mai mică porția, cu atât o consumăm mai lent, deci mai sănătos. Obiceiul de a mânca în porții mici, variate, mestecând atent fiecare bucată e una dintre cele mai simple investiții în sănătatea ta pe termen lung. Dacă e nevoie, folosește farfurii și tacâmuri pentru copii.

4. Concentrează-te atunci când mănânci

Nu viziona seriale și show-uri de divertisment în timp ce mănânci. Pentru că nu vei putea controla consumul. Fie vei mânca prea repede, fie prea mult, fie nu vei mesteca mâncarea cum trebuie. De asemenea, e important să înlături stimulentele: prăjiturile, ciocolatele și gustările trebuie înlocuite cu produse mai puțin generoase în calorii. De exemplu, cu mere, citrice, ardei gras, cătină albă sau coacăz, care sunt pline de vitamina C.

5. Bea apă

Dacă ai mâncat acum o oră și iarăși ți-e foame. Este posibil să-ți fie de fapt… sete! Nutriționiștii spun că e bine să bei un pahar cu apă și să aștepți 10-15 minute. Deseori senzația de foame dispare. De asemenea, se recomandă să bei un pahar de apă de dimineață, înainte de micul dejun, pentru a stimula activitatea sistemului digestiv. Apa este esențială pentru un metabolism sănătos și o digestie bună.

6. Numără caloriile

Sună paradoxal, dar uneori trebuie să mâncăm mai mult ca să slăbim. Dacă dieta ta zilnică conține până la 1200-1500 de calorii, organismul devine stresat și, în loc să transforme grăsimea în energie – începe să o stocheze. De aceea, numără caloriile și cântărește-te regulat. Aceste obiceiuri simple te fac mai disciplinată și îți cresc motivația de a slăbi. Succesul e dat de detalii.

7. Nu mânca înainte de culcare

Regula cu cina până la ora 18, cu patru ore înainte de somn, este învechită. La fel ca dietele stricte. Aceste practici sunt istovitoare pentru organism și e demonstrat științific că după ele oamenii se îngrașă din nou pe parcursul următoarelor 12 luni. Ceea ce contează cu adevărat e să mănânci la ore regulate, diminuând presiunea pe sistemul digestiv. Dimineața mănâncă cel mai mult. La prânz mai puțin. Iar la cină puțin de tot.

Bonus: Găsește-ți un hobby

Unii oameni fumează pentru a combate stresul, iar alții mănâncă. Nici una, nici alta nu funcționează. Fiindcă devii dependentă de mâncare și țigări, iar absența lor te face și mai stresată. De aceea, găsește-ți un  hobby care să înlocuiască treptat patima pentru mâncare. În acest fel, îți va fi mai ușor să nu cazi pradă ispitelor și să mănânci de la oră la oră. De asemenea, e important să dormi pe săturate în fiecare zi.