Cum să scoți un inel înțepenit de pe deget? Și alte 7 trucuri utile, explicate prin ilustrații care au mai mult de 100 de ani!

Oamenii adoră să citească despre tot felul de trucuri utile pe internet, chiar dacă pe majoritatea din ele, nu le vor folosi niciodată. Dacă crezi că ăsta e doar un moft al societății contemporane, să știi că te înșeli amarnic. Acum 100 de ani, oamenii făceau același lucru, dar înțelepciunea populară era transmisă într-un mod mult mai elegant.

Strămoșii noștri foloseau cărți cu ilustrații și instrucțiuni pe care le păstrau cu grijă, chiar dacă știau pe de rost conținutul acestora. Toate pentru că sub acele reprezentări ascetice se ascundea ceva romantic, misterios și călduros.


Cea mai simplă modalitate de a scoate un inel înțepenit de pe deget este să te dai cu săpun. Banal, dar eficient.

Cărți cu sfaturi pentru viața de zi cu zi

Asemenea ilustrații au apărut într-o varietate enormă de stiluri: au existat reprezentări cu actori, cu priveliști, cu personalități renumite, dar cele cu trucuri pentru viața cotidiană le depășeau pe toate în ceea ce privește popularitatea.

Totul a început datorită producătorilor de tutun, care puneau în pachete câte o carte de carton, ca produsele să nu se deterioreze în timpul transportului. Apoi, cineva inteligent a venit cu ideea de a ilustra ceva drăguț pe acele cărți pentru a crește vânzările. Trucul a funcționat de minune, iar cărțile ilustrate au devenit atât de populare, încât toate companiile au început să se întreacă între ele în încercarea de a crea cel mai bun produs, și prin produs ne referim la cărți, nu la țigări. Astăzi, acestea pot fi găsite doar în muzee sau în casele colecționarilor privați.

Cărțile din articolul nostru au fost tipărite în 1910 pentru pachetele companiei Gallaher Ltd of Belfast & London. Multe din sfaturi au rămas actuale până în prezent, în timp ce altele au fost demult depășite.

Citește și: Ghid pentru curățenia locuinței: 10 obiecte indispensabile pentru o curățenie de durată!

Sfaturi practice pentru casă și grădină

Cum să separi 2 pahare înțepenite unul într-altul?

Tot ce trebuie să faci este să pui paharul de jos în apă fierbinte, iar în cel de deasupra să torni un pic de apă rece – voila! Această metodă simplă și eficientă te va ajuta să separi paharele fără că nici unul din ele să aibă de suferit.

Cum să fixezi o lumânare într-un sfeșnic mai mare?

Încălzește fundul vasului cu apă fierbinte, așteaptă puțin până ceara se va topi și lipește lumânarea, ținând-o sub presiune timp de câteva secunde.

Citește și: Simplu și ingenios: 10 trucuri pe care le folosesc doar gospodinele adevărate!

Sfaturi utile în gospodărie

Cum să liniștești un cal care zburdă incontrolabil?

Nu știu cât de actual și util este acest truc în prezent, dar acum un secol această informație era considerată extrem de utilă. Așadar, dacă calul a ieșit de sub control, nu încerca să strigi, să-l lovești cu biciul sau să-i stai în cale. Dimpotrivă, trebuie să alergi în drept cu el, să apuci frâiele după cum e indicat în imagine și, încet, dar sigur, să oprești calul.

Cum să prelungești durata de viață a florilor tăiate?

Pe vremuri, livrarea florilor nu era la fel de rapidă și eficientă ca în prezent. Puteai să trimiți un buchet de flori persoanei iubite și pe drum acestea să se ofilească. Pentru a prelungi viața lor, tulpinele florilor trebuie înfipte într-un cartof, după care plantele pot rezista și o săptămână.

Citește și: Îți vin oaspeții în 30 de minute? 11 trucuri care-ți vor face casa să pară mai curată!

Sfaturi utile în bucătărie

Cum să verifici prospețimea unui homar?

Nu am mâncat niciodată homari, dar am citit sfatul cu mult interes. Mai întâi de toate trebuie să examinezi coada acestuia. Coada trebuie întinsă și apoi eliberată. Dacă aceasta se strânge repede, înseamnă că homarul e proaspăt, iar dacă se strânge lent, înseamnă că homarul a fost ținut mai mult timp decât se cuvine.

Sfaturi de la bunici

Ce să faci dacă îți “scârțâie” pantofii?

Contrar aparențelor, problema e actuală și astăzi. Prima soluție este să prinzi încălțămintea cu șuruburi metalice speciale, chiar pe centrul tălpii. Iar a doua este să ții talpa în ulei pentru jumătate de oră. Nu sunt sigur că aceste metode funcționează cu materialele contemporane, dar dacă ai o pereche de pantofi mai vechi, pe care nu ii folosești, de ce să nu le testezi?

Orientarea în spațiu cu ceasul de buzunar

Foarte actual în era GPS-ului, nu? Pentru a determina punctele cardinale, vei avea nevoie de un ceas de mână sau de buzunar și un chibrit sau un fir de iarbă. Ține ceasul cu săgeata îndreptată spre soare. Desenează în minte un unghi între săgeată și linia orei 12. Împarte unghiul în două și pune firul de iarbă după cum e indicat în imagine. Acum vei ști în care direcție e sudul și în care e nordul.

Citește și: Secretele grădinarilor: 15 sfaturi practice pentru un grădinărit plăcut și ușor!