Cum să NU mai împrumuți bani: 7 moduri de a refuza un prieten fără a-l supăra

Se întâmplă cu toată lumea. Un prieten te roagă să-i împrumuți o sumă de bani până “luna viitoare” sau “până când iau salariu”. Apoi termenul stabilit trece, iar prietenul nu mai dă semne de viață.

Adevărul este că atunci când împrumuți bani rudelor sau prietenilor, există întotdeauna riscul de a nu-i primi înapoi: economia este instabilă, iar unii oameni devin surprinzător de domoli când vine vorba de datoriile față de cei dragi.

De aceea, mai bine să nu împrumuți bani nimănui. Iar dacă nu știi cum să îi refuzi, ține cont de sfaturile de mai jos.

1. Mă aflu într-o situație dificilă

De cele mai multe ori, oamenii îți cer bani cu împrumut pentru că lași impresia unei persoane prospere. Cu toate acestea, nimeni nu știe ce ai în portofel și nimic nu te împiedică să te referi la lipsa banilor. Mereu poți să spui că ai de întors un credit sau două, că ai împrumutat deja toate fondurile altei persoane, că ai fost luna asta la stomatolog sau că ți-au rămas bani doar până la sfârșitul lunii.

2. Am investit banii în…

Problema e că de cele mai multe ori rudele știu foarte bine ce venituri ai și ce economii poți să faci. În acest caz poți să spui că ai investit toate fondurile în valori mobiliare, le-ai transferat pe un depozit bancar avantajos, fără posibilitatea de a le retrage o perioadă de timp, sau le-ai investit într-un proiect promițător. Nu contează scuza, atât timp cât sună plauzibil și persoana care cere bani nu o poate verifica.

3. Hai să revenim la acest subiect mai târziu

Tactica de evitare – nu promiți nimic cert, fără a fi de acord și fără a refuza. „În acest moment, cu siguranță nu pot să-ți împrumut, dar peste o săptămână trebuie să primesc un bonus la muncă; fratele trebuie să-mi întoarcă o sumă de bani etc”. De regulă, cel care are nevoie de bani, va încerca să împrumute bani în altă parte și vei scăpa mai ușor de această povară.

4. Nu împrumut bani nimănui

„Nu împrumut niciodată bani, acesta este principiul meu și există motive pentru acest lucru!”. Această frază, rostită cu o voce încrezătoare, ar trebui să fie suficientă pentru a închide întrebarea. Întotdeauna e bine să stabilești anumite limite și să-ți protejezi interesele, altfel stabilitatea ta financiară va fi mereu în pericol. Ca să nu fii păgubaș, în viață de multe ori trebuie să fii în stare să spui “NU”.

5. Pot să te ajut cu ceva?

Când cineva îți cere bani cu împrumut, întotdeauna poți să refuzi politicos, folosind una dintre scuzele de mai sus. Iar pentru a nu supăra deloc persoana, îți recomandăm să dai dovadă de empatie. Dacă ții la acea persoană poți să o întrebi ce s-a întâmplat și dacă o poți ajuta cu altceva decât cu bani – cu un sfat, cu o mână de ajutor, cu un bun. Important este să-i oferi acelei persoane o alternativă.

6. Când poți să îi întorci?

Pentru a crea un pretext de refuz, întreabă-ți interlocutorul precis: când va putea să-ți întoarcă acei bani? Iar după ce va răspunde, poți spune că ai nevoie de acei bani înainte de această dată, și nu îți poți asuma astfel de riscuri. O astfel de tactică este periculoasă, deoarece de multe ori persoanele care cer bani cu împrumut pot supraestima acest termen. De exemplu, pot spune că îi vor întoarce peste 2 zile.

7. Nu îți pot da bani pentru că…

Dacă ești mai glumeț de fire, și nu prea îți pasă de reputația ta, întotdeauna o poți face pe prostul. Mereu poți spune că ești săgetător, sau că luna se află în descreștere, și e mercur retrograd și, în general, e o perioadă nefavorabilă din punct de vedere vibrațional pentru a lua sau a da bani cu împrumut. Da, sună absurd, dar oamenii se împacă mai ușor cu acest gând decât cu refuzul direct de a împrumuta.