Cum să NU economisești apa: 6 greșeli banale, care te lasă regulat fără bani!

Henry Ford spunea că un ban economisit, e un ban făcut. Și avea perfectă dreptate. Știai că în fiecare zi facem o groază de greșeli care ne sufocă bugetul? O bună parte le facem fără să știm. Iată 6 greșeli la consumul de apă care ne lasă regulat fără bani.

#1. Nu oprești apa când te speli pe dinți

Timp de un minut, din robinet curg circa 5-7 litri de apă. Dacă îți speli dinții timp de trei minute și lași robinetul deschis, consumi în zadar 20 de litri de apă în fiecare dimineață. Ceea ce ar însemna peste o tonă de apă lunar, dacă îți speli dinții de două ori pe zi. Iar dacă și restul familiei are acest obicei, veți consuma în zadar aproape 4 tone de apă lunar.

#2. Speli fructele și legumele sub jetul de apă de la robinet

E mult mai eficient să le speli într-un recipient, din motivele enumerate mai sus. Dacă nu trebuie să speli o singură roșie sau doar un cartof, e mult mai rațional și mai econom să o faci într-un recipient special.

#3. Nu folosești un aerator

Această șmecherie am aflat-o de la un instalator de bună credință. De câte ori ai dat drumul la apă acasă sau în ospeție și ea s-a revărsat cu putere din robinet? Asta înseamnă că robinetul este lipsit de aerator.

Aeratorul e un fel de dop găurit, montat la gura robinetului pentru a optimiza consumul de apă. Un aerator bun, care costă aproximativ 20 de lei, reduce consumul de apă cu 70%. Prin urmare, e lesne de înțeles dacă investiția se recuperează sau nu.

#4. Nu speli vesela corect

E bine dacă ai o mașină de spălat vase, deoarece calitatea spălării este mult mai bună și se consumă mai puțină apă, în medie cu 10 litri mai puțin la fiecare ciclu de spălare. De altfel, un ciclu de spălare de 15 minute este mai mult decât suficient.

Iar dacă nu ai mașină de spălat, învață să speli vasele imediat după ce ai luat masa. Experiența arată că dacă speli vesela imediat după masă, consumi mai puțin detergent, mai puțină energie și mai puțin timp. Iar spălarea este mult mai plăcută.

#5. Stai în cadă în loc să faci duș

În acest fel, consumi de trei ori mai multă apă! Și nu uita de para de duș. Dacă ai o para de duș cu diferite module, alege modulul cel mai econom. Unii consideră că un astfel de jet e mult prea slab, iar spălarea nu este eficientă. Dar nu au dreptate.

Jetul puternic e mai degrabă un moft, decât o necesitate. Vei fi la fel de curat dacă vei folosi un jet slab, în schimb vei consuma de două ori mai puțină apă. O decizie practică din punct de vedere financiar și etică din punct de vedere ecologic.

#6. Nu setezi mecanismul de scurgere al toaletei

De regulă, mecanismul de scurgere este setat astfel încât să consume câte 10-12 litri la fiecare spălare. Experiența arată că 6-7 litri sunt mai mult decât suficienți pentru a curăța complet vasul de toaletă. Ajustând mecanismul de scurgere poți reduce consumul de apă cu 40%.

Citește și: Renunță la ele: 10 lucruri care au expirat de mult timp, dar continui să le folosești!