Cum să menții curățenia în casă, fără nervi pierduți: 9 reguli pentru toată familia

Nu știu dacă ai auzit sau nu, dar în ziua de azi există așa o profesie – organizator de spațiu. Recent am participat la seminarul unui astfel de specialist și am venit acasă cu 9 reguli pe care încerc să le respect.

Așadar, iată cum scapi de haosul din casă și îți menții locuința curată.

1. Fă ordine cel puțin vizual

Dacă vorbim de bucătărie, atunci pe blat nu trebuie să fie nimic sau aproape nimic. O să descoperi cât spațiu ai, pe care îl poți folosi la gătit. Cu cât mai puține obiecte sunt la vedere, cu atât mai curat pare să fie la bucătărie. O idee binevenită este și să-ți schimbi toată vesela de culori diferite, alege una în aceleași nuanțe.

2. Elimină ceea ce te enervează cel mai tare

Eu, de exemplu, urăsc când sunt la vedere lavetele, bureții și tocătoarele colorate. Am început să cumpăr cârpe de culoare bej, iar tocătoare am două, unul alb, din plastic, pentru alimentele crude și unul de lemn, pentru alimentele preparate.

3. Regula celor 15 minute

Mi-a plăcut mult această regulă. Petrec zilnic 15 minute, făcând curățenie. Nici mai mult nici mai puțin. Chiar e binevenit!

4. Deleghează

Fac asta demult: în treburile casnice este implicat soțul, nepotul care trăiește cu noi și eu. Soțul se mai eschivează uneori, însă îl înțeleg, muncește mult. Iar nepotul vreau să-l responsabilizez de mic. Recent am încercat să apelez și la o firmă de cleaning profesional. Chiar merită! Măcar o dată pe an.

5. Reguli familiale

Iată o parte dintre regulile noastre:

-Nimeni nu privește televizorul când luăm cina;

-Ne spălăm pe mâini când intrăm în casă;

-După masă, fiecare își pune farfuria în mașina de vase.

Am observat că au început să se respecte de către toți membrii familiei, după ce le-am notat și le-am citit împreună.

6. Nu mai călca!

În general, mă străduiesc să cumpăr haine care nu se șifonează, dar când e necesar, folosesc aparatul de călcat cu aburi, care este foarte ușor de folosit. Mulțumesc soțului că mi l-a achiziționat!

7. Copii independeți

Bineînțeles, tu vei face acel lucru de 10 ori mai repede, dar asta nu este cea mai bună soluție. Încurajează-i pe copii să se descurce singuri și să te ajute la curățenie.

8. Stabilește prioritățile

Alege ce e mai important pentru tine: o curățenie rapidă, dar cu supărarea celor ai casei sau o atmosferă plăcută și pozitivă în casă? Ia-o mai lejer!

9. Renunță la perfecționism

O lume ideală probabil există, dar în afara Universului. Oamenii însă obosesc, se supără sau se lenevesc. Ajungeți împreună la o formulă a ordinii, important să se implice fiecare.

Sursa