Cum să faci curat în baie: 5 rețete despre care nu ai știut!

Nimănui nu-i place să facă curat în baie. Dar cineva trebuie să o facă, pentru că o baie murdară este un lucru și mai neplăcut. Iar pe deasupra, e periculos, deoarece o cadă murdară este un teren ideal pentru bacterii și agenți patogeni, care provoacă un miros neplăcut.

Nimănui nu-i place să curețe baia. Prin urmare, iată câteva sfaturi simple pentru cei care poartă această povară. Dar înainte de luptă, asigură-te că ai în arsenal peria, dezinfectantul, detergentul, mănușile, laveta și buretele.

Cum se curăță faianța din baie?

Să începem cu rosturile. Dacă ai pus gresie și faianță în baie, știi că e o mare bătaie de cap. Rosturile de la gresie și faianță se înnegresc cât ai zice pește, mai ales în baie, unde pe chituri se acumulează mucegai și grăsime.

Pentru a curăța rosturile, amestecă 100 de ml de apă cu 100 de grame de bicarbonat de sodiu, până obții o soluție cremoasă, omogenă, asemănătoare cu smântâna și aplică amestecul pe chituri la fel ca în imaginea de mai jos. Lasă soluția să stea timp de 10 minute, după care freacă rosturile cu periuța de dinți până se curăță complet.

În ceea ce privește plăcile, ele pot fi curățate cu detergent obișnuit. Iar dacă nu ai un detergent pentru gresie și faianță la îndemână – adaugă 100 g de bicarbonat de sodiu, 100 g de apă oxigenată și 100 g de săpun într-un litru de apă caldă și șterge plăcile cu soluția obținută.

De asemenea, poți trata plăcile cu oțet. Oțetul îndepărtează excelent murdăria și asigură un efect antibacterian durabil. Dar există un minus aici – mirosul. Pentru a înlătura mirosul de oțet poți folosi aromatizatoare, difuzoare de aromă sau uleiuri esențiale. Cu toate că nu ar trebui să fie o problemă dacă ai un sistem de ventilare eficient.

Cum scapi de depunerile din baie?

Pentru a îndepărta depunerile uleioase de pe suprafața cadei, vei avea nevoie de oțet alb sau suc de lămâie – doi acizi foarte puternici, care elimină ușor murdăria. Dizolvă o parte de oțet în trei părți de apă și înlătură depunerile cu peria. Dar nu uita să folosești mănuși.

Cum să cureți chiuveta din baie?

Din cauza depunerilor de calcar și a impurităților din apă, pe robinete, baterii și capete de la duș apar urme care se curăță greu, arată urât și facilitează răspândirea bacteriilor. Pentru a scăpa de ele, nu ai nevoie de soluții scumpe și dăunătoare din magazin.

E suficient să tai o lămâie în jumătate și să ștergi suprafețele afectate cu unul din capete. După ce ai tratat zona cu lămâie, șterge suprafața cu un prosop uscat pentru a înlătura definitiv urmele de calcar.

Iar pentru a desfunda o chiuvetă, multe gospodine folosesc geluri scumpe, cumpărate din magazine specializate. Însă există granule care costă de 5 ori mai ieftin și se descurcă cu această sarcină la fel de eficient. De altfel, bicarbonatul de sodiu, oțetul, sarea și zeama de lămâie amestecate cu apă fiartă fac o treaba excelentă împotriva grăsimilor care înfundă chiuveta și împotriva depunerilor de pe suprafața cadei.

Citește și: De ce mașina de spălat vibrează FOARTE tare și cum să o faci să tacă?