Cum să devii mai deștept? 10 exerciții neobișnuite pentru dezvoltarea abilităților cognitive!

Neurobica reprezintă un exercițiu pentru creier care implică toate cele 5 simțuri umane: văzul, auzul, mirosul, gustul și pipăitul. Antrenarea simultană a acestora stimulează dezvoltarea unor noi conexiuni neuronale în diferite zone ale creierului, întărește celula nervoasă și îmbunătățește memoria.

Hai să vedem care sunt 10 cele mai neobișnuite exerciții ale neurobicii, care pot fi practicate de tine în fiecare zi!

Dezvoltarea creativității

1. Dezvoltă-ți ambidextria

Ambidextria este capacitatea de a te folosi cu ușurință de ambele mâini. Cum o poți dezvolta? Simplu! Spală-te pe dinți cu mâna stângă dacă ești dreptaci și invers. Nu contează ce anume faci, atâta timp cât o faci cu cealaltă mână, de care e responsabilă zona non-dominantă a creierului.

Cercetările au demonstrat că antrenarea acesteia accelerează expansiunea suprafeței corticale, stimulând dezvoltarea abilităților cognitive.

2. Fă duș cu ochii închiși

Senzațiile tactile activizează alte zone ale creierului. Mâinile tale observă ceea ce nu pot vedea ochii și transmit creierului semnale corespunzătoare despre asta.

Încearcă să faci duș cu ochii închiși. Deschide robinetul, reglează temperatura etc, dar mișcă-te foarte atent, pentru a evita un potențial accident.

Dezvoltarea abilităților cognitive

3. Întoarce obiectele familiare cu susul în jos.

Literalmente. Când privești lucrurile care te înconjoară așa cum te-ai obișnuit, emisfera stângă le recunoaște rapid și îți focusează atenția asupra altor obiecte. Astfel, creierul este întotdeauna relaxat. Dacă întorci obiectele cu susul în jos, e rândul emisferei drepte să se implice. Aceasta încearcă să analizeze forma, culoarea și raportul imaginii pe care nu o înțelege.

Alege unul sau mai multe obiecte familiare și întoarce-le cu susul în jos, de exemplu – ceasul, calendarul sau tabloul de pe perete.

4. Schimbă rutina cotidiană

Cercetările în domeniu arată că orice sarcină nouă, atipică, care diferă de rutina ta cotidiană, contribuie la extinderea cortexului cerebral și la creșterea nivelului de activitate a creierului.

Ce poți face în acest sens? Aproape orice. Plimbă câinele pe un traseu nou, citește o carte, ascultă un post de radio nou, fă cunoștință cu o altă persoană etc.

Citește și: Cum să-ți dezvolți abilități incredibile ale creierului în doar 30 de zile? 8 tehnici simplu de urmat

Sfaturi pentru o memorie mai bună

5. Deschide geamul de la mașină

Hipocampul este partea creierului responsabilă de amintiri. Iar amintirile sunt mai intense dacă implică mirosuri, sunete și imagini. Așa că deschide geamul mașinii și încearcă să distingi noi mirosuri sau sunete în timp ce te duci spre casă.

6. Încearcă arome noi

Creierul asociază mirosurile cu diferite imagini, amintiri, locuri sau persoane, nu întâmplător majoritatea persoanelor asociază mirosul cafelei cu dimineața. Astfel, în momentul în care încerci o aromă nouă, se formează aceste asocieri, iar creierul creează noi conexiuni nervoase.

Prin urmare, noi îți sugerăm să legi mirosuri noi (vanilie, scorțișoară, mentă) de o anumită activitate. De exemplu, ține lângă pat aroma ta preferată timp de o săptămână și în fiecare dimineață, înainte de a începe ziua, inspiră adânc această miroznă.

Citește și: De ce în sec. XXI oamenii degradează mental în masă și este oare într-adevăr așa

Exerciții pentru creier

7. Schimbă-ți locul la masă

În majoritatea familiilor, fiecare membru are propriul său loc la masă, dar creierul tău are în permanență nevoie de experiențe noi. Propune membrilor familiei tale să vă schimbați cu locurile și vei observa că sufrageria arată complet diferit din alt unghi, iar viața capătă alte culori.

8. Fii atent atunci când faci cumpărături

În toate hipermarketurile, cele mai profitabile produse sunt așezate la nivelul ochilor. Nu te grăbi să le pui în coșul pentru cumpărături. Ia o pauză și cercetează întregul raft de sus și până jos. Cu siguranță vei observa un produs nou, despre care nu ai știut nimic până acum, dar investigând eticheta s-ar putea să-ți dai seama că nu e cu nimic mai rău decât cel de la nivelul ochilor, dar costă cu 50% mai puțin.

Astfel, va rămâne mulțumit și creierul, dar și buzunarul. Până la urmă, nu contează dacă-l cumperi sau nu, atâta timp cât ți-ai schimbat algoritmul de a face cumpărături și ai aflat ceva nou.

Exerciții pentru dezvoltarea gândirii

9. Citește în mod diferit

Atunci când citești singur sau asculți pe cineva, citești în gând sau în glas, în șoaptă sau cu voce tare, creierul lucrează în mod diferit.

Sfatul nostru este să-ți găsești un partener de citit, gata să-ți citească și să te asculte, alternând periodic rolurile de cititor și ascultător. S-ar putea să dureze mult timp până veți termina de citit, dar veți petrece mai mult timp împreună, iar comunicarea este importantă (vezi mai jos de ce).

10. Comunică mai mult

Lipsa comunicării are un impact negativ asupra capacității cognitive generale. Prin urmare, interacționează mai mult cu alte persoane! Achită combustibilul la casierie, decât la terminalul de plată. Fă o vizită la vecini, la părinți, la rude. Mergi la o cafenea și fă o comandă, în loc să-ți iei cafeaua de la aparat.

Citește și: 8 greșeli pe care le vei regreta ani mai târziu