Cum să cureți o tigaie arsă? 5 sfaturi care o vor face ca nouă!

Dacă îți place să gătești, mai devreme sau mai târziu te vei trezi cu tigaia arsă. O tigaie arsă se curăță greu chiar și cu detergenți speciali. Aproape fiecare din noi s-a confruntat cu această problemă. Cu cât mai repede o cureți, cu atât mai ușor o să-ți fie. Dar înainte de a elimina depunerile de carbon, este importat să înțelegi din ce material este făcută tigaia.

Cum se curăță o tigaie arsă?

Tigăile din fontă pot fi curățate cu produse abrazive și perii, cu agenți alcalini (bicarbonat, săpun de rufe) și cu acizi (acid citric, suc de lămâie, oțet). Tigăile din aluminiu, fără email, sunt vulnerabile la abraziune, substanțe chimice dure și căldură intensă, așa că cel mai bine este să le înmoi în apă caldă pentru a îndepărta depunerile de carbon.

Tigăile antiaderente nu pot fi curățate cu abrazivi și acizi, dar rezistă la acțiunea agenților alcalini și la înmuiere prelungită. Cele mai versatile din punct de vedere al metodelor de curățare sunt tigăile din oțel inoxidabil, care rezistă la toate cele de mai sus.

Curățare tigaie de fontă în interior

Una dintre cele mai ușoare și mai eficiente metode este să folosești oțet și sare. Toarnă două linguri de sare obișnuită în tigaie și puțin oțet. Tigăile din fontă sunt rezistente, prin urmare, tigaia se pune la foc și amestecul se aduce la temperatura de fierbere. După care se adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu. Acest truc va elimina complet depunerile de carbon din interiorul tigăii.

Curățare tigaie de oțel în interior

O tigaie din oțel poate fi curățată cu ușurință dacă torni în ea un pahar cu sare, o încingi până sarea începe să trosnească și o lași să se răcească cu sarea în interior. După ce se va răci, curăță tigaia cu o perie sau cu un burete, fără a scoate sarea dinăuntru.

Curățare tigaie de aluminiu în interior

Prepară o pastă din cantități egale de bicarbonat de sodiu și apă caldă, după care folosește această soluție pentru a îndepărta negreala și depunerile de carbon. Clătește cu apă călduță și repetă procedura până obții rezultatul dorit.

Curățare tigaie antiaderentă în interior

Această metodă este potrivită atât pentru tigăi cu acoperire din teflon, cât și din ceramică. Toarnă în tigaie puțină apă, adaugă detergent de vase și pune tigaia la foc mic timp de 15 minute. Apoi, clătește tigaia și îndepărtează funinginea cu un burete sau cu un tampon de bumbac înmuiat în alcool.

Curățare tigaie în exterior – metoda universală

Pentru a curăța o tigaie din exterior, vei avea nevoie de apă, săpun de rufe, adeziv silicat și bicarbonat de sodiu. Toarnă într-un lighean metalic câțiva litri de apă clocotită, adaugă un pahar de adeziv, un pahar de bicarbonat de sodiu și o bucată de săpun. Și pune tigaia în apă. Iar peste o oră, îndepărtează depunerile cu un burete.

Citește și: Ușor de întreținut: 6 plante de interior pe care poți să le uzi doar o dată pe săptămână!