Învață-l să fie responsabil: 6 lucruri pe care trebuie să le învețe un copil până la vârsta de 13 ani!

Ca părinți, ne dorim să facem tot ce e mai bine pentru copiii noștri, astfel încât ei să crească sănătoși, fericiți, responsabili și conștienți de sine. Copilul de azi e adultul de mâine. Prin urmare, cele mai importante calități pe care trebuie să le dezvolți la copilul tău sunt responsabilitatea și independența. Și ele trebuie dezvoltate cât mai devreme. Dacă vrei să fii mândră de copilul tău peste 10 ani, asigură-te că el știe să facă următoarele lucruri:

#1. Învață-l să-și planifice timpul.

Până la 10-11 ani e firesc să-ți pregătești copilul de școală. Să-l trezești, să-i pregătești hainele, să-i prepari un sandviș etc. Dar încetul cu încetul el trebuie să învețe să facă asta de sine stătător. La această vârstă orice copil e capabil să-și facă pregătirile fără suportul unui adult.

Managementul timpului nu-i o abilitate ușoară. Dar e super esențială pentru viața socială și profesională în viitor. Un copil care e obișnuit să întârzie, să amâne sarcinile până în ultimul moment, care nu știe să-și stabilească mici scopuri și să-și gestioneze prioritățile se va transforma într-un adult leneș, iresponsabil și infantil.

Permite-i copilului să simtă consecințele iresponsabilității sale. Dacă s-a uitat la filme până târziu, nu-l trezi dimineața, lasă-l să întârzie și să se confrunte cu un profesor supărat, cu o evaluare ce trebuie recuperată sau un antrenament ratat. Această lecție de viață îl va face mai puternic.

#2. Învață-l să ia decizii independent.

Viața este o succesiune de compromisuri. Când iei o decizie întotdeauna renunți la ceva în favoarea la altceva. Copilul trebuie să învețe să aleagă din mai multe opțiuni, să ia decizii și să anticipeze rezultatul. Învăța-l să spună nu atunci când este nevoie, altfel va deveni un adult pe care toată lumea îl conduce.

Învață-l să-și cântărească fiecare decizie, să gândească critic. Joacă-te cu el. Întreabă-l ce ai face tu în situația dată și bombardează-l cu contraargumente ca să știe să-și apere poziția și să accepte opinia altora.

#3. Învață-l să fie amabil în comunicare.

De regulă, adolescenții întâmpină probleme de comunicare cu alte persoane. Fie sunt indiferenți, fie reacționează acid la încercarea adulților de a comunica cu ei. Părinții dau vina pe specificul vârstei, dar rădăcinile problemei se trag din copilărie.

În familiile unde adulții discută de la egal la egal cu copiii lor, nu apar astfel de probleme. De la egal la egal înseamnă să-l întrebi și pe el ce crede despre un lucru sau altul, să discuți despre problemele lui, să-i dai un răspuns clar, în loc să zici: “când vei crește mare, vei înțelege”. Copiii imită comportamentul părinților și dacă creezi artificial bariere de comunicare cu copilul tău, să nu te mire dacă el va crește retras și nesigur pe sine.

#4. Învață-l să facă curat.

Și nu numai. E normal ca o bună parte din treburile gospodărești să cadă pe umerii copilului. Învață-l de mic să spele cana din care a băut, să-și spele farfuria, să strângă după el, să-și facă un sandviș, să hrănească pisica, să-și curețe încălțămintea șamd.

Pe măsură ce crește, sarcinile pot deveni mai complicate. Da, să faci totul singură e mai rapid, mai eficient și mai simplu, dar e important ca copilul tău să crească responsabil și independent.

#5. Învață-l să fie responsabil.

Cel mai simplu mod de dezvolta la copil sentimentul de responsabilitate este să-i cumperi un animal de companie. Pe lângă responsabilitate, animalul va dezvolta la copil empatia, bunătatea și dragostea de viață.

– Vrei un cățeluș, îți luăm unul, dar cățelușul nu-i o jucărie. Va trebui să ai grijă de el. Să-l hrănești, să-l plimbi, să te joci cu el și să-l îngrijești. Bineînțeles că te vom ajuta, dar cățelușul va fi mai întâi de toate responsabilitatea ta.

#6. Învață-l să gestioneze banii.

Puțini copii știu cum să gestioneze banii corect. E vina părinților și bunicilor care își răsfață copiii fără motiv. Copilul primește bani și îi cheltuie pe fleacuri fără să se gândească cât e de greu să câștigi acești bani și la câte trebuie să renunți.

Prin urmare, trebuie să-i explici copilului că banii se câștigă greu și trebuie folosiți cu înțelepciune. Cel mai simplu e să-i oferi o pușculiță și data viitoare când vrea un gadget nou, propune-i să-l cumpărați împreună, jumătate tu, jumătate el, din economiile pe care le-a făcut. Nu contează dacă va aduna suma necesară sau nu, important e să învețe că banul se câștigă greu și trebuie cheltuit înțelept. Peste câteva luni copilul își va pune singur întrebarea, dacă are sau nu are nevoie de un telefon nou.

Citește și: Cine a zis că trebuie să fim mame? 8 femei celebre care au ales să nu aibă copii!