Cum să adormi instant atunci când nu ai somn? 7 tehnici folosite de militari ca să adoarmă în doar 2 minute!

Cu toții într-un fel sau altul ne confruntăm cu tulburări de somn, probleme la adormire și insomnie. Trezirile nocturne, dificultatea în a găsi o poziție confortabilă de dormit, anxietatea înainte de somn – toate astea sunt soldate cu somnolență în timpul zilei, iritabilitate, productivitate redusă la locul de muncă, probleme de concentrare, lipsă de energie și înrăutățirea relațiilor cu cei dragi. Dar fiecare problemă are cel puțin o soluție, iar noi avem tocmai 7.

Pentru a evita scenariul de mai sus, îți propunem să ții cont de câteva tehnici de adormire instantă, dezvoltate de militari, pentru care somnul reprezintă una din cele mai importante resurse, necesare pentru a supraviețui, la propriu. Acestea te vor ajuta cu siguranță să depășești toate problemele legate de somn!

Metode să adormi rapid

Culcă-te mereu la aceeași oră

Deoarece rutina zilnică în armată este strict reglementată, soldații adorm mai ușor decât persoanele obișnuite. Creierul se adaptează rapid la activitățile pe care le repeți în fiecare zi și optimizează aceste procese. Prin urmare, oamenii de știință și experții în somn recomandă să te culci în fiecare zi la aceeași oră și în doar 21 de zile senzația de somn va apărea de la sine la ora potrivită.

Citește și: Igiena somnului: Cum să alegi perna potrivită pentru un somn liniștit!

Vizualizează

Dacă stresul îți dă bătăi de cap în fiecare zi, răsturnându-ți rutina cotidiană și tulburându-ți somnul, vizualizarea te poate ajuta să te calmezi. Trebuie doar să-ți imaginezi niște scene idilice legate de prezent sau de viitor, pentru a te relaxa fiziologic, mental și emoțional înainte de somn. În plus, practicarea vizualizării te poate ajuta să-ți controlezi mai bine confortul emoțional, prevenind stările de anxietate și panică.

Trucuri să adormi mai repede

Imaginează-ți că stai într-o barcă

Dacă nu știi ce să-ți imaginezi înainte de somn, scenariile tale nu funcționează sau nu te poți concentra asupra lor – gândește-te că stai într-o barcă, care balansează ușor în mijlocul unui lac liniștit, într-o zi frumoasă și senină de primăvară, și urmărești cum norii traversează leneș cerul azuriu.

Lasă corpul să se relaxeze și în doar 2-3 minute ar trebui să adormi. Secretul constă în puterea vizualizării care are un efect pozitiv asupra somnului, sănătății și corpului uman.

Citește și: Cum să dormi bine: 8 trucuri utile pentru cei care au probleme cu somnul!

Relaxează-ți mușchii

Una dintre cele mai bune metode de a adormi rapid constă în relaxarea treptată a tuturor mușchilor din corpul tău. Pentru început, relaxează-ți fața, care e alcătuită din 43 de mușchi datorită cărora corpul află despre starea ta emoțională. Dacă fața e relaxată, creierul comunică semnalul corespunzător către întregul corp.

După care relaxează-ți umerii, gâtul și mâinile, coborând treptat până la picioare. Această tehnică te va ajuta să adormi mai ușor și să combați starea de tensiune interioară și anxietate, care este adesea una dintre principalele cauze ale insomniei.

Tehnica a fost dezvoltată de piloții militari americani, despre care poți citi mai multe aici: Scapă de insomnie în doar 2 minute: Metoda piloților militari americani!

Metode de a scăpa de insomnie

Prefă-te că dormi

Trucul pe care-l foloseam în copilărie ca să păcălim adulții, funcționează invers la maturitate. E doar un mod șiret de a păcăli creierul și a convinge corpul să se relaxeze și să creadă că este în stare de repaus. De regulă, e suficient să imiți respirația unei persoane care doarme. Inspiră timp de 4 secunde și expiră timp de 8. Repetă procedura de câteva ori și creierul se va lăsa păcălit.

Răcorește camera în care dormi

Înainte de somn, deschide larg fereastra și lasă încăperea să se răcească un pic. Organismul uman adoarme mai ușor în astfel de condiții, deoarece răcoarea scade tensiunea arterială și temperatura pielii, exact cum se întâmplă în timpul somnului. Prin urmare, este mai bine să dormi într-o cameră răcoroasă pentru un somn liniștit și odihnitor.

Citește și: O viață fără stres – 8 modalități de combatere a stresului la locul de muncă!

Lasă telefonul în altă cameră

Cumpără-ți un deșteptător și lasă smartphone-ul în camera vecină. Lumina ecranului împiedică organismul să producă melatonină, un hormon esențial pentru somn. Iar dacă te-ai obișnuit să dormi cu televizorul conectat, îți sugerăm să cumperi o mască de dormit, care îți va proteja fața de orice sursă dăunătoare de lumină.