Cum recunoști roșiile coapte forțat? 3 trucuri despre care nu ai știut

De câte ori ți s-a întâmplat să cumperi roșii de la supermarket și să te trezești cu legume lipsite de gust, coapte pe dinafară și verzi în interior? Acest lucru se întâmplă mai ales iarna.

Îmi dau bine seama că roșiile crescute în seră în timpul iernii nu pot fi la fel de suculente și delicioase ca cele crescute vara, la soare. Dar în ultimii ani, starea roșiilor vândute în piețe și în magazine depășește limitele bunului simț. La urma urmei, nu e normal să plătești pentru plastic.

De aceea, e bine să știi despre aceste 3 trucuri care te vor ajuta să evaluezi starea roșiilor pe loc.

1. Pipăie leguma

Dacă roșia are coaja groasă și rigidă – e mare probabilitatea că a fost tratată cu substanțe chimice dăunătoare. Și sunt și mai mari șanse să fie verde în interior. De asemenea, fii atent la vârf. Vârful ascuțit poate fi un semn al stimulentelor de maturare (astfel de soiuri în natură sunt rare).

Există și o a treia metodă, puțin mai extremă. Dacă ai posibilitatea, ia o roșie și las-o să cadă de la aproximativ 1,5 metri înălțime. O roșie umplută cu chimicale niciodată nu se va sparge. În timp ce o roșie naturală va lăsa urme pe jos.

2. Examinează culoarea

Tomatele ca cea din imagine, care au inima verde, asemănătoare cu un cep lemnos, au fost tratate cu regulatori de creștere. Iar țesutul legumelor care nu este roșu uniform, este un semn că roșiile au fost maturate forțat.

O altă modalitate bună de a evita roşiile tratate cu hormoni este să alegi de pe tarabă acele legume care încă mai au ciorchine sau coroniţă verde. Un cerc alb pe pulpă demonstrează că roșiile încă nu au ajuns la maturitate.

3. Cere-i vânzătorului să o taie

Dacă ești în supermarket, taie o roșie și vezi cum e în interior. Dacă în interiorul roșiei, lichidul este vâscos, iar alveolele cu semințe sunt dispuse neuniform, înseamnă că roșiile au fost tratate în exces.

De asemenea, dacă leguma are alb în interior sau are acel cep lemnos și verde, înseamnă că a fost coaptă forțat și tratată cu regulatori de creștere, care dăunează sănătății și afectează sistemul digestiv.