Cum să NU păstrezi alimentele în frigider? 7 greșeli care provoacă mirosul neplăcut!

Dacă din frigiderul tău miroase urât, deși îl cureți regulat, să știi că nu frigiderul se face vinovat, ci felul cum păstrezi produsele. Există câteva greșeli pe care le face fiecare din noi, fie din lene, fie din neștiință, care duc la apariția mirosului neplăcut. Iată care sunt ele și cum le putem remedia!

#1. Nu pui alimentele în frigider imediat cum te întorci acasă

La temperatura camerei alimentele se alterează mai rapid. Multe persoane lasă punga la bucătărie și zăbovesc prin casă până a pune proviziile în frigider. Dar acele 20, 30, 40 de minute te pot costa o zi, în special când vorbim de produse perisabile precum laptele, carnea și legumele.

#2. Nu scoți produsele din ambalaj

Dacă obișnuiești să-ți faci provizii de fructe, legume, salate, prăjituri, brânzeturi și alte produse la kilogram, îți sugerăm să le scoți din punguțele maieu și alte ambalaje nesigure, pe care le primești la magazin și să le muți în caserole de plastic sau să-ți iei un aparat de ambalare în vid.

Acest aparat absoarbe aerul din pungile cu produse alimentare și apoi le închide ermetic. În vid, alimentele își mențin prospețimea pentru mai mult timp și nu va mai fi nevoie să arunci resturile de mâncare sau produsele pe care nu reușești să le consumi până la expirarea perioadei de valabilitate. Și nici vorbă de miros neplăcut.

#3. Nu aranjezi produsele pe categorii

Alimentele au proprietăți diferite și perioade de valabilitate diferite. Prin urmare, pentru a preveni contaminarea încrucișată, cel mai bine e să împarți produsele pe categorii.

O asemenea dispunere e mult mai practică, eficientă și plăcută din punct de vedere estetic. De regulă, raftul de lângă congelator este cel mai rece și acolo se țin produsele care se strică rapid, precum carnea, ouăle și peștele.

Produsele lactate pot fi așezate pe raftul superior al frigiderului, mai aproape de peretele interior al acestuia și nici într-un caz pe rafturile incorporate în ușă. Legumele și fructele se țin în sertare, iar conservele pe raftul din mijloc.

#4. Nu separi alimentele preparate de cele crude

Pentru a preveni transferul bacteriilor de la un produs la altul, alimentele deja preparate trebuie ținute mai departe de cele crude, în special de carne și pește. Cu alte cuvinte, brânzeturile trebuie separate de afumături, mezelurile de legume, iar salatele de fructe.

#5. Nu separi alimentele cu miros pronunțat 

Mâncarea cu miros pronunțat trebuie trimisă în izolare. Așadar, brânza, laptele și cofetăria nu trebuie combinate niciodată cu fructe de mare. Păstrează-le cât mai departe unele de altele sau folosește recipiente pentru mâncare despre care am discutat mai devreme.

#6. Ții produse perisabile în ușa de la frigider

Ușa frigiderului este doar pentru produse greu perisabile. Aceasta e zona unde temperatura oscilează cel mai mult și nu se recomandă să ții acolo lapte, ouă sau alte produse cu termen de valabilitate modest. Ușa este ideală pentru băuturi, sosuri și conserve. La urma urmei și alea trebuie să le ținem undeva.

#7. Păstrezi în frigider alimente care nu au ce căuta acolo 

Unele produse nu se țin în frigider. E vorba de cartofi, fructe tropicale, roșii, ceapă, usturoi, pere, paste, cereale, ulei vegetal, miere etc. Dacă nu știi de unde să începi, tabelul de mai sus îți va da o mână de ajutor.

Citește și: Care sunt cele 6 alimente ce nu expiră niciodată? Toți românii le au în bucătărie!