Cum NU trebuie să faci: 7 greșeli banale pe care le facem atunci când gătim!

O masă delicioasă nu ține numai de instrumentele și ingredientele folosite, ci și de modul cum le folosești. Cât de ascuțit e cuțitul, la ce temperatură gătești, cum adaugi ingredientele – toate aceste detalii fac diferența dintre o masă gustoasă și una care lasă de dorit. Chiar și cele mai pricepute gospodine fac greșeli atunci când gătesc. Iată 7 greșeli banale, pe care le facem în fiecare zi.

1. Folosim un cuțit tocit

În ciuda aparențelor, cel mai periculos element din bucătărie este cuțitul tocit, deoarece mânuirea lui necesită mai multă forță ca de obicei și există riscul să alunece și să te rănești. În plus, cum să toci legumele cu un cuțit tocit? Roșiile nu vor fi feliate drăguț, ci sfărâmate. Deși nu e deloc comod, multe femei neglijează acest aspect și se chinuie în continuare cu lame tocite și vechi.

2. Neglijăm temperatura de gătire

Nu neglija regimul de temperatură. Aceasta este o caracteristică tehnologică importantă de care depinde gustul, consistența și aroma bucatelor. Toate alimentele trebuie gătite la o temperatură anume și la o perioadă fixă de timp, altfel s-ar putea să se gătească neuniform sau să-și piardă din aromă și intensitate. Toată lumea știe acest lucru, dar din motive greu de înțeles, ignorăm zi de zi acest principiu, bazându-ne mai degrabă pe simțuri decât pe recomandările din rețetă.

#3. Nu respectăm rețeta

Tot de simț ne ghidăm când adăugăm ingredientele. În zadar. Cel mai banal și eficient sfat, pe care toată lumea îl trece cu vederea este să urmezi întocmai rețeta. Gătitul e mai mult știință decât artă și dacă nu adaugi ingredientele în proporții potrivite, nu te aștepta la cine știe ce capodoperă.

De asemenea, fii atentă la calitatea alimentelor și ingredientelor pe care le folosești. Rețetele bune nu acceptă compromisuri. Dacă vrei să pregătești o masă cu adevărat delicioasă, respectă rețeta în cele mai mici detalii.

#4. Gătim după volum, nu după greutate

De câte ori ai gătit după instrucțiuni vagi, din categoria: un pahar de făină, două linguri de miere, un borcan de orez etc. Ce înseamnă un pahar de făină? Poate îmi scăpa ceva, dar unele pahare au 150 de ml, altele 180, iar celelalte 200. Și lingurile pot fi diferite. Ce ar trebui să înțeleg prin borcan? Aceste inexactități afectează consistența și aroma produsului.

#5. Folosim substituenți

Una din cele mai populare greșeli. Atunci când ne lipsește o componentă de bază, îi găsim urgent un substituent. De exemplu, în loc de piper negru măcinat, folosim piper roșu sau în loc de ceapă, usturoi. Ceapa și usturoiul au proprietăți diferite și gustul bucatelor firește că va fi diferit.

#6. Ignorăm semnele

Cu toate că respectăm rețeta întocmai, de fiecare dată lucrurile pot evolua în mod diferit. Pentru că bucățile de carne au mărimi diferite, tigăile diferă de la o gospodină la alta, capacitatea aragazului e alta etc. Prin urmare, chiar dacă în rețetă scrie 10 minute, fii atentă la starea reală a lucrurilor, la cum se prăjește carnea, la starea legumelor din supă etc. Și nu uita că mâncarea trebuie gustată la diferite etape de gătire.

#7. Gătim mai multe componente în aceeași tigaie

Carnea și legumele necesită un tratament termic diferit. În plus, dacă sunt prăjite în aceeași tigaie, gustul și aroma ingredientelor va avea de suferit. În general, evită supraîncărcarea tigăii, fiindcă riști ca anumite ingrediente să fie prăjite neuniform sau să rămână crude.

Citește și: 7 lucruri pe care le facem greșit atunci când gătim ouă!