Cum deosebim pielea naturală de cea sintetică? 5 trucuri despre care nu ai știut

Încălțămintea poate fi confecționată din piele naturală sau piele sintetică (ecologică). Pielea ecologică are avantajele ei, dar majoritatea oamenilor aleg anume încălțămintea din piele naturală, pentru că este mai rezistentă. Și e frustrant când cumperi o încălțăminte sau o geantă gândind că este din piele, și peste puțin timp se dovedește că este, de fapt, din piele sintetică.

Nu este atât de ușor să deosebești pielea naturală de cea artificială, mai ales dacă pielea este lăcuită. Dar iată câteva sfaturi care îți vor fi de folos.

1. Examinează porii

Pielea ecologică arată perfect, cu aspect ca de plastic. Ea are porii bine aranjați, în timp ce pielea naturală are un aspect brut și porii dispuși aleatoriu. De aceea, dacă picuri puțină apă peste încălțămintea din piele naturală – ea se va absorbi, în timp ce de pe pielea artificială se va scurge. Pielea artificială este impermeabilă, deci e mai bună pentru vreme ploioasă.

2. Examinează marginile

Dacă producătorul nu a ascuns cusătura, atunci cel mai probabil este vorba de piele naturală. Cea ecologică se desface mai repede și de multe ori cusătura este acoperită cu un strat subțire de polietilenă. Găsește marginile la cusături și apasă cu unghia. Pielea naturală se desface în mai multe straturi elastice, tăiate neregulat, iar cea artificială este făcută dintr-un singur strat și tăiată drept.

3. Miroase produsul

Mirosul pielii naturale nu poate fi replicat de materialele sintetice. Pur și simplu compară mirosul produsului cumpărat cu mirosul unui articol despre care știi că este din piele naturală. De asemenea, pielea naturală lasă senzația de material brut, moale, neted, cald, în timp ce pielea ecologică se simte rece, tare și are o textură uniformă.

4. Testează pielea cu acul

Încearcă să străpungi pielea cu acul, într-un loc mai puțin observat. Dacă pielea este naturală, acul nu o va străpunge deloc sau va intra foarte greu, în dependență de grosime. Dacă pielea este sintetică, acul va pătrunde ușor. Pielea naturală este mai rezistentă decât cea artificială și, de regulă, este mai groasă.

5. Încearcă să o întinzi

Când vorbim de geci sau pantaloni, pielea naturală tinde să se întindă mai puțin decât cea artificială, dar se întinde în diferite direcții. În timp ce pielea ecologică este mai puțin rigidă, dar se întinde într-o singură direcție, pentru că materialul este de natură sintetică.

Citește și: Cum deosebim mierea naturală de cea contrafăcută? 9 metode despre care nu ai știut!