Cum deosebim mierea naturală de cea contrafăcută? 9 metode despre care nu ai știut!

Mierea este unul dintre cele mai sănătoase alimente, fiind utilizată în toată lumea de mii de ani. Mierea conține vitamine, calciu, fosfor și, bineînțeles, glucoză. Ea este cea mai sănătoasă sursă de zahăr concentrat, care contribuie la sănătatea sistemului digestiv și întărește sistemul imunitar.

Dar, ca multe alte alimente, mierea are o problemă. Este ușor de contrafăcut, amestecând diferite produse apicole, adăugând fructoză industrială sau zahăr invertit. Pentru un apicultor cu experiență nu e deloc greu să identifice un produs cu adevărat bun. Dar ce să facă consumatorul de rând? Iată 9 repere de la care trebuie să pornești.

1. Mierea naturală are o consistență omogenă

Mierea trebuie să aibă o culoare uniformă și o consistență omogenă, fără incluziuni. De altfel, culoarea mierii variază în dependență de tipul acesteia. Mierea de salcâm este aproape incoloră. Deci dacă ți se pare gălbuie, atunci poate fi vorba despre un produs ”îmbunătățit” artificial. Iar mierea de mână, care e foarte scumpă, dimpotrivă, trebuie să fie cât mai închisă. O tonalitate prea slabă poate trăda un amestec contrafăcut.

2. Mierea naturală nu e lipicioasă

Bine, este, dar nu așa cum îți imaginezi. Pune puțină miere pe degetul arătător și șterge-l cu degetul mare. Mierea naturală, de înaltă calitate, se împrăștie bine și se îmbibă în piele. Dacă produsul este foarte lipicios înseamnă că mierea este diluată cu zahăr și îndulcitori artificiali.

3. Mierea naturală nu arde

Îmbibă o bucățică de hârtie în miere și încearcă să-i dai foc. Mierea naturală nu arde. De altfel, există și o a doua modalitate. Toarnă o picătură de miere pe un șervețel de hârtie. Mierea autentică nu lasă urme. Mierea falsificată lasă pete gălbui pe hârtie.

4. Mierea naturală se zaharisește

Pune câteva linguri de miere într-o farfurie și încălzește-o în cuptorul cu microunde. Dacă mierea se cristalizează, înseamnă că e naturală. Dar nu uita că la unele produse (mierea de salcâm) cristalizarea decurge mai lent.

5. Mierea și furnicile

Furnicilor nu le place mierea naturală. Dacă ai în casă furnici, toarnă o picătură de miere pe un șervețel de hârtie și urmărește reacția insectelor. Ele sunt atrase numai de produsele contrafăcute.

6. Gustul mierii

De regulă, comercianții îți dau voie să o guști, cu o paletă de unică folosință. Aroma chimică se simte destul de ușor. Gustul nu trebuie să fie caramelizat. În plus, mierea trebuie să fie aromată, parfumată, nu pur și simplu dulce.

7. Mierea naturală se dizolvă greu

Mierea naturală nu se dizolvă imediat în apă. Ea se depune la fundul paharului și se dizolvă mai greu. Pe de altă parte, mierea contrafăcută se diluează mult mai ușor și nu se depune la fund.

8. Mierea și laptele

Pune laptele la fiert și adaugă în oală o linguriță de miere. Mierea artificială se strânge și își pierde caracterul omogen, în timp ce mierea naturală rămâne intactă.

9. Mierea pe pâine

Unge o felie de pâine cu miere. Dacă pâinea rămâne intactă, înseamnă că mierea e naturală. Dacă mierea se îmbibă și moaie felia de pâine, înseamnă că e un produs contrafăcut, care conține multă apă.

Citește și: Despre ce spune spuma albă în borcanul cu miere. E periculoasă sau nu?