Cum deosebim mierea naturală de cea contrafăcută? 5 trucuri folosite de apicultori!

Mierea este unul dintre cele mai sănătoase alimente, fiind utilizată în toată lumea de mii de ani. Mierea conține vitamine, calciu, fosfor și, bineînțeles, glucoză. Ea este cea mai sănătoasă sursă de zahăr concentrat, care contribuie la sănătatea sistemului digestiv și întărește sistemul imunitar.

Dar, ca multe alte alimente, mierea are o problemă. Este ușor de contrafăcut, amestecând diverse produse apicole, adăugând fructoză industrială sau zahăr invertit. Pentru un apicultor cu experiență, nu e deloc greu să identifice un produs cu adevărat bun. Dar ce să facă consumatorul de rând? Iată 5 repere de la care trebuie să pornești.

#1. Culoarea

Mierea trebuie să aibă o culoare uniformă și o consistență omogenă, fără elemente străine sau incluziuni. De altfel, culoarea mierii variază în dependență de tipul acesteia. Mierea de salcâm este aproape incoloră. Deci dacă îți pare gălbuie, atunci poate fi vorba despre un produs ”îmbunătățit” artificial. Iar mierea de mână, care e foarte scumpă, dimpotrivă, trebuie să fie cât mai închisă. O tonalitate prea slabă poate trăda un amestec contrafăcut.

#2. Gustul

De regulă, comercianții îți dau voie să o guști, cu o paletă de unică folosință. Aroma chimică se simte destul de ușor. Gustul nu trebuie să fie caramelizat. În plus, mierea trebuie să fie aromată, parfumată, nu pur și simplu dulce. Fii atent și la gradul de cristalizare. Dacă mierea se cristalizează, înseamnă că e naturală. Totuși, la unele produse (mierea de salcâm) cristalizarea decurge mai lent.

#3. Testul cu șervețelul

Îmbibă o bucățică de hârtie în miere și încearcă să-i dai foc. Mierea naturală nu arde. De altfel, există și o a doua modalitate. Toarnă o picătură de miere pe un șervețel de hârtie. Mierea autentică nu trebuie să se împrăștie ușor, iar dacă nu lasă urme, înseamnă că e naturală. Mierea falsificată lasă pete gălbui pe hârtie.

#4. Testul cu apa

Mierea naturală nu se dizolvă imediat în apă. Ea se depune la fundul paharului și se dizolvă mai greu. Pe de altă parte, mierea contrafăcută se diluează mult mai ușor și nu se depune la fund.

#5. Testul cu laptele

Pune laptele la fiert și adaugă în oală o linguriță de miere. Mierea artificială se strânge și își pierde caracterul omogen, în timp ce mierea naturală rămâne intactă.

Citește și: Despre ce spune spuma albă în borcanul cu miere. E periculoasă sau nu?