Crinul păcii (Spathiphyllum) – cum îl îngrijim ca să înflorească abundent și frumos?

Spathiphyllum, cunoscută în țara noastră ca Florea-lunii sau Crinul-păcii, este o plantă decorativă, vivace, originară din America de Sud. Planta are frunze verzi, lucioase; flori albe, care amintesc de crini și o coroană luxuriantă, dar nepretențioasă. Crinul-păcii e ușor de întreținut și se simte bine atât la umbră, cât și la lumină. Dar foarte rar își bucură stăpânii cu flori.

Crinul păcii în dormitor

În cultura sud-americană, Floarea-lunii este asociată cu prosperitatea și căldura căminului familial. Se spune că ea ajută femeile singure să-și găsească perechea, iar pe cele căsătorite să găsească armonia în relații. Pe femeile care vor un copil le ajută să rămână însărcinate, iar pe cele care au divorțat, le ajută să-și regăsească echilibrul emoțional.

Spathiphyllum beneficii

Dar lăsând deoparte credințele populare, merită să-ți iei un spatifilum cel puțin pentru coroana bogată și florile delicate, cu spadice alb-gălbui. În plus, spathiphyllum este una din cele mai bune plante în lupta cu dioxidul de carbon și toxinele. Ea îmbogățește casa cu oxigen și purifică aerul grație frunzelor sale enorme, bogate în clorofilă.

Îngrijire spathiphyllum

Crinul-păcii iubește lumina, dar fără să fie expus direct la soare. Dacă nu arzi de nerăbdare să vezi cum înflorește, poți ține floarea și la umbră. Ea nu se va ofili, dar frunzele vor deveni mai închise și nu vor apărea butași.

Floarea nu necesită atenție specială și îngrijire zilnică, simțindu-se bine atât la lumină, cât și la umbră. Dacă pe frunze apar pete întunecate, înseamnă că aceasta trebuie udată mai rar.

De altfel, dacă vrei ca planta să înflorească frumos și abundent aproape tot anul (din februarie până în octombrie) va trebui să o ții în locuri luminoase, dar ferite de soare.

Floarea se dezvoltă bine la temperatura de 18 grade Celsius și foarte bine la 22-23 °C, dar trebuie protejată de curenți. Și nici într-un caz nu o lăsa într-o cameră unde sunt mai puțin de 10 grade Celsius.

Spathiphyllum udare

În sezonul cald, Spathiphyllum trebuie udat abundent, de 3-4 ori pe săptămână. Pe vreme rece – mai rar. Dacă pe frunze apar pete întunecate, înseamnă că trebuie să-l uzi mai puțin. De asemenea, îți recomandăm să-l stropești din pulverizator. Iar dacă stă pe pervaz, poți pune o cârpă umedă pe radiatorul de alături pentru un plus de umiditate.

Crinul păcii îngrijire

Imediat după achiziție, pune floarea în semiumbră timp de 14 zile și urmărește-i reacția. Ea trebuie să se adapteze la noile condiții. Solul nu trebuie să fie uscat nici prea uscat, căci planta nu va înflori, și nici prea umed, altfel rădăcinile vor putrezi.

După 2 săptămâni, se recomandă să transplantezi crinul într-un ghiveci mai mare. Ulterior, transplantarea se face la fiecare 2-3 ani ca rădăcinile să se simtă confortabil în ghiveci.

Citește și: Mușcata – cum o plantăm și cum o îngrijim ca să înflorească tot anul?