Crinul păcii (Spathiphyllum): 5 greșeli care îl împiedică să înflorească frumos!

Spathiphyllum, cunoscută în țara noastră ca Florea-lunii sau Crinul-păcii, este o plantă decorativă, originară din America de Sud. Planta are frunze verzi, lucioase; flori albe, care amintesc de crini și o coroană luxuriantă, dar nepretențioasă. Crinul-păcii e ușor de întreținut și se simte bine atât la umbră, cât și la lumină. Dar foarte rar își bucură stăpânii cu flori.

În cultura sud-americană, Floarea-lunii este asociată cu prosperitatea și căldura căminului familial. Se spune că ea ajută femeile singure să-și găsească perechea, iar pe cele căsătorite să găsească armonia în relații. Pe femeile care vor un copil le ajută să rămână însărcinate, iar pe cele care au divorțat, le ajută să-și regăsească echilibrul emoțional.

Dar lăsând deoparte credințele populare, merită să-ți iei un spatifilum cel puțin pentru coroana bogată și florile delicate, cu spadice alb-gălbui. În plus, spathiphyllum este una din cele mai bune plante în lupta cu dioxidul de carbon și toxinele. Ea îmbogățește casa cu oxigen și purifică aerul datorită frunzelor sale enorme, bogate în clorofilă.

Cu toate că nu e o plantă deloc pretențioasă, multe persoane fac greșeli la îngrijirea ei. Iată 5 greșeli comune, care o împiedică să înflorească frumos:

#1. Aerul uscat

Floarea se dezvoltă bine la temperatura de 18 grade Celsius și foarte bine la 22-23 °C, dar trebuie protejată de aer uscat și de curenți. În natură, Crinul-păcii se dezvoltă cel mai ușor în condiții de umiditate și evită arealele cu aer uscat.

Prin urmare, în sezonul cald, Spathiphyllum trebuie udat abundent, de 3-4 ori pe săptămână. Pe vreme rece – mai rar. Dacă pe frunze apar pete întunecate, înseamnă că trebuie să-l uzi mai puțin.

De asemenea, îți recomandăm să-l stropești din pulverizator. Iar dacă stă pe pervaz, pune alături o cârpă umedă sau un recipient cu apă pentru un plus de umiditate. Iarna, ține-l departe de radiator. Dacă aerul este prea uscat, spathiphyllum răspunde prin frunze îngălbenite și tulpinuțe lipsite de vlagă. Nici vorbă de flori.

#2. Temperaturi scăzute, curenți și apă rece

Nici într-un caz nu-l lăsa într-o cameră unde sunt mai puțin de 10 grade Celsius. De altfel, Crinul-păcii trebuie udat cu apă caldă sau la temperatura camerei. Să nu uităm că planta se trage din tropice.

Când temperatura scade sub 16 grade Celsius, planta se debarasează de butașii de flori, iar sub 10 grade există pericolul să nu-și mai revină. Prin urmare, dacă ai vreo cameră neîncălzită, nu lăsa floarea acolo în timpul iernii. Protejează crinul de curenți și nu uita că temperatura optimă de înflorire a lui este de 22-23 °C.

#3. Razele solare

Crinul-păcii iubește lumina, dar fără să fie expus direct la soare. Dacă nu arzi de nerăbdare să vezi cum înflorește, poți ține floarea și la umbră. Ea nu se va ofili, dar frunzele vor deveni mai închise și nu vor apărea butași.

Floarea nu necesită atenție specială și îngrijire zilnică, simțindu-se bine atât la lumină, cât și la umbră. Dar dacă vrei să înflorească frumos și abundent aproape tot anul (din februarie până în octombrie) va trebui să o ții în locuri luminoase, dar ferite de soare.

#4. Ghiveciul prea mare

Imediat după achiziție, pune floarea în semiumbră timp de 14 zile și urmărește-i reacția. Ea trebuie să se adapteze la noile condiții. Solul nu trebuie să fie nici prea uscat, căci planta nu va înflori, și nici prea umed, altfel rădăcinile vor putrezi.

După 2 săptămâni, se recomandă să transplantezi crinul într-un ghiveci mai mare. Ulterior, transplantarea se face la fiecare 2-3 ani ca rădăcinile să se simtă confortabil în ghiveci. DAR, nu trebuie să le dai prea mult spațiu, deoarece un Spathiphyllum bogat în rădăcini, este sărac în flori, din motive lesne de înțeles.

#5. Energia negativă

Savanții încă nu au demonstrat legătura directă dintre acești factori, dar în cultura sud-americană se consideră că certurile și tensiunile din familie afectează sănătatea spatifilumului.

Citește și: O gură de aer proaspăt: 11 flori de interior pentru fiecare cameră din casa ta!