Contează cum îl dezgheți: 9 greșeli pe care le faci atunci când gătești pește!

Peștele este unul din cele mai populare alimente din lume și vrem noi sau nu, majoritatea oamenilor îl consumă prăjit. Cu toate astea, facem o groază de greșeli la gătirea acestuia. În continuare vei afla cum se dezgheață corect carnea de pește, cât trebuie să o lași în tigaie și de ce să nu scoți pielea de pe pește înainte de a-l găti.

#1. Pui prea multă sare

Dacă peștele este marinat înainte de prăjire, nu are rost să adaugi multă sare. Sarea nu se dizolvă, iar pe deasupra, strică aroma firească și consistența cărnii. Cel mai bine e să freci carnea cu sare înainte de marinare sau să amesteci cristalele cu firimituri de pâine. În general, nu se recomandă să adaugi multă sare pe carne sau în marinată deoarece sarea usucă peștele.

#2. Îl dezgheți prea repede

Ca peștele să-și păstreze proprietățile gastronomice, carnea NU trebuie dezghețată la temperatura camerei și cu atât mai mult în cuptorul cu microunde. Pur și simplu mută carnea din congelator în frigider sau pune-o într-un vas cu apă rece (într-o pungă ermetică).

#3. Scoți pielea de pe pește înainte de a-l găti

Chiar dacă îți place să mănânci peștele fără pieliță, NU o îndepărta până produsul nu ajunge în farfurie. În caz contrar, carnea se va dezintegra în bucăți ne apetisante și peștele își va pierde grăsimea subcutanată și proprietățile gastronomice.

#4. Pui prea multe bucăți în tigaie

Nu te grăbi. Dacă pui prea multe bucăți în tigaie, va fi imposibil să le întorci fără a le deteriora. În plus, există riscul ca produsul să nu fie tratat uniform, fiindcă până pui tu a șasea bucată, prima va fi pe jumătate gata.

#5. Miști bucățile prea des

Cu cât mai des le miști și le întorci, cu atât mai rău se prăjesc și riști să le deteriorezi. La modul practic, e destul să le întorci o singură dată. Dacă bucata se desprinde ușor de tigaie, înseamnă că partea inferioară e gătită bine.

#6. Îl lași prea mult în tigaie

Iată greșeala pe care o fac cei mai mulți oameni din teama că peștele va rămâne crud. Dar dacă îl ții prea mult în tigaie, preparatul va fi uscat și fără gust. De regulă, o bucată de carne se prăjește timp de 10-14 minute, deci 5-7 minute pentru fiecare parte.

#7. Nu te folosești de prosop

Dacă peștele are o crustă crocantă, ai grijă să ştergi surplusul de apă cu un șervețel de hârtie. Altfel tigaia se va umple cu aburi și gustul va fi denaturat.

#8. Nu încingi tigaia

Tigaia trebuie încinsă, iar uleiul încălzit. De asta trebuie să te ocupi în prealabil. Și nu te lăcomi când vine vorba de ulei, dacă vrei ca peștele să nu se lipească de fundul tigăii.

#9. Pui peștele la prăjit umed

Multe persoane îl pun în tigaie imediat după ce îl spală, dar în acest caz, peștele nu se va prăji corect și o parte din carne va rămâne crudă.

Citește și: Cum se fac cei mai gustoși cartofi prăjiți: 6 secrete pe care puțini le cunosc!