Chirurg și nutriționist francez: 10 sfaturi de top despre alimentația sănătoasă!

Cartea chirurgului, oncologului și nutriționistului francez Henri Jouayex „Changez d’Alimentation” se află pe primul loc printre publicațiile despre nutriție din Franța, deși s-ar părea că totul a fost scris deja despre dieta franceză. Dar nu, pentru că aceasta propune cititorilor să se gândească nu numai la mâncarea lor, ci în primul rând la viață. Am selectat 10 sfaturi principale din cea mai discutată carte din Franța.

1.Trebuie să mănânci cel puțin cinci fructe sau legume pe zi. Doar 400 g, nu este atât de dificil. Poți chiar să mărești această porție la 700 g pe zi. Datorită acestor alimente obținem apă, zaharuri, în special fructoză, vitamine, minerale, oligoelemente, fibre. În plus, acestea îți dau o senzație de sațietate, fără a-ți permite să mănânci prea mult din alte produse.

2.Zahăr + alcool + grăsime, atunci când acestea sunt consumate în exces, crește riscul de apariție a cancerului de sân, prostată sau uter. 4% din cazurile de cancer la sân sunt asociate cu consumul de alcool (în special, datorită băuturilor alcoolice tari, cum ar fi whisky, gin, vodcă). Cu toate acestea, un pahar de vin roșu la cină este destul de inofensiv (cu excepția perioadei de sarcină).

3.Menținerea activității fizice este o modalitate excelentă de a preveni apariția tuturor tipurilor de cancer. Sportul reduce excesul de țesut adipos, îmbunătățește funcția hepatică, crește masa musculară, promovează eliminarea împreună cu transpirația a pesticidelor primite din alimente și, în final, normalizează somnul.

4.Uleiul de măsline, bogat în acid oleic, este principalul tip de grăsime din dieta mediteraneană. Aportul de polifenoli reduce riscul de apariție a cancerului și a bolilor coronariene. Anume fenolii sunt cei care consolidează proprietățile „terapeutice” ale uleiului. Cea mai mare cantitate de fenoli se găsește în uleiul de măsline extravirgin. Polifenolii găsiți în alimente au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

5.Seara, este de preferat o masă ușoară: unul sau două fructe, salată verde cu ulei de măsline, câteva felii de pâine prăjită, puține migdale. Ai grijă cu brânzeturile din lapte de vacă. Nu le consuma mai mult de o dată pe zi. Ele pot conține 10% grăsimi saturate. Nu consuma mai mult de cinci lingurițe de zahăr pe zi. Cel mai bine este să te mulțumești cu zahărul care se găsește în fructele proaspete și miere.

6.La temperaturi care nu depășesc 95 de grade Celsius poți găti orice mâncare, de la cea mai simplă la cea mai complexă. Această metodă nu durează mult, nu provoacă un miros neplăcut din cauza modificărilor în structura produsului și păstrează gustul natural al alimentelor. Mâncărurile care sunt considerate grele pentru stomac sunt mai ușor de digerat dacă sunt pregătite la abur. Această metodă de pregătire contribuie la o pierdere minimă de vitamine din alimente.

7.Riscul de apariție a cancerului la sân și ovare la mamele care alăptează este mai mic dacă alăptarea durează cel puțin șase luni. În plus, are importanță numărul de copii și vârsta din timpul primei sarcini  – aproximativ 26 de ani. Fiecare copil alăptat timp de trei până la șase luni reduce riscul de cancer de sân al mamei cu 8%. Dacă o femeie este expusă riscului de acest tip de cancer, se recomandă alăptarea de la 12 luni la 24 de luni a fiecărui copil. Aceasta poate reduce riscul cu 50% în raport cu restul femeilor cu aceiași factori de risc.

8.Astăzi, nu doar planeta noastră necesită mai multă atenție. Este destul de evident că și organismul nostru are nevoie de condiții ecologice curate, ceea ce implică cel puțin o alimentație sănătoasă, aer curat, activitate fizică. Medicamentele sunt necesare numai atunci când suntem grav bolnavi. Cu toate acestea, din păcate, acum unele preparate sunt impuse în mod activ oamenilor sănătoși ca mijloc de prevenire.

9.Insuficiența de somn poate duce la supraponderalitate atât la copii, cât și la adulți, așa că toată lumea ar trebui să doarmă cel puțin 8 ore pe zi.

10.Programul național de alimentație sănătoasă din Franța recomandă includerea pâinii și a produselor făinoase în dieta zilnică. Ele sunt surse de proteine vegetale și carbohidrați complexi, necesare pentru mușchi și creier. Compoziția nutrițională a pâinii poate varia, inclusiv în funcție de gradul de măcinare a făinii. Făina integrală conține mai multe proteine, fibre alimentare, săruri minerale, vitamine din grupul B și carotenoizi.