Cea mai bună poziție pentru somn: Iată cum să dormi ca să nu te doară nimic!

Dacă vrei să fii sănătos, trebuie să dormi. Un somn liniștit, regulat și odihnitor este esențial dacă vrei să ai un corp sănătos, o minte senină și un suflet împlinit. Insuficiența de somn se transformă în iritabilitate, probleme de concentrare, lipsă de energie și înrăutățirea relațiilor cu cei dragi. Iar poziția în care dormi afectează atât calitatea somnului, cât și modul în care te simți după trezire. Dar cum să dormi ca să nu te mai doară nimic?

1. Dormitul pe burtă

Deși pentru unii e plăcut și relaxant să doarmă în această poziție, medicii spun că dormitul pe burtă nu este deloc util. Această poziție pune presiune pe organele interne, afectând în special ritmul cardiac, ritmul respirator și cutia toracică. Poziția nu este ideală nici pentru zona cervicală. Atunci când dormim pe burtă, capul se întoarce pe o parte, iar coloana vertebrală suferă diferite contorsiuni. Spatele se curbează, iar vertebrele nu sunt aliniate. Dacă nu poți renunța la dormitul pe burtă, alege o saltea fermă și o pernă aproape plată.

2. Dormitul pe spate

Nici pe spate nu e bine să dormi. O poziție complet dreaptă a corpului nu este firească pentru oameni. În plus, în această poziție limba se poate atinge de faringe, provocând dificultăți respiratorii și tulburări de somn. În schimb, poziția e numai bună pentru oamenii care suferă de dureri de spate. Ea ne permite să ne relaxăm gâtul și coloana vertebrală. De aceea, dormitul pe spate este considerat mai sănătos decât dormitul pe burtă. Poziția nu este recomandată numai persoanelor care sforăie sau au apnee în somn.

3. Dormitul pe o parte

Depinde pe care parte. Dormitul pe partea stângă nu se recomandă deoarece crește sarcina asupra inimii și îngreunează activitatea organelor interne. În schimb dormitul pe partea dreaptă este considerat optim, fiindcă amintește de poziția embrionului în pântecele mamei. Cu alte cuvinte, este cel mai firesc. Atunci când dormim pe o parte, se elimină toxinele cardiovasculare, pulmonare și cerebrale, se pune o presiune minimă pe organele interne și pe sistemul respirator.

Ce fel de pernă să alegi?

Perna ortopedică e indispensabilă pentru persoanele care suferă de dureri cervicale de gât și de cap, dar și pentru prevenirea durerilor de spate și a afecțiunilor coloanei vertebrale. Aceasta are o formă fixă, specială, astfel încât gâtul și coloana vertebrală să ia o poziție corectă în timpul somnului.

Perna anatomică e realizată din materiale care îi permit să se adapteze în funcție de forma corpului tău. Cu alte cuvinte, aceasta se pliază sub forma gâtului și coloanei vertebrale. De obicei, e vorba de o pernă din latex cu husă de bumbac, umplută cu spumă cu memorie. Avantajul său este că contribuie la combaterea oboselii, relaxarea mușchilor gâtului și a spatelui.

Pernele înalte se potrivesc celor care preferă să doarmă pe o parte, astfel încât perna să completeze spațiul dintre umăr și ureche. Dacă dormi pe spate, îți sugerăm să alegi o pernă fermă, cu înălțimea de 8-10 cm, care oferă un suport mai bun pentru gât. Iar dacă dormi pe burtă, cu fața în jos, vei avea nevoie de o pernă aproape plată, ca să nu pui presiune pe sistemul circular și respirator.