De ce să pui oțet în mașina de spălat: 10 beneficii despre care nu ai știut!

Multe gospodine șterg mesele, dulapurile, podeaua și alte suprafețe cu acest produs, deoarece este ieftin, ecologic și eficient. Oțetul îndepărtează excelent murdăria și asigură un efect antibacterian durabil. Dar cum rămâne cu mașina de spălat? Experiența arată că oțetul poate fi folosit și ca supliment pentru spălarea rufelor și curățarea mașinii de spălat.

Oțet la spălatul rufelor

1. Oțetul potențează detergentul de spălat. Bunicile noastre foloseau oțet pentru a curăța rufele foarte murdare, deoarece oțetul conține acid acetic concentrat, care facilitează îndepărtarea uleiului și elimină mirosurile neplăcute. Acest truc e foarte util la spălarea prosoapelor de bucătărie.

2. Oțetul protejează țesăturile de decolorare. Nu ai nevoie de perwoll pentru a păstra culoarea hainelor. Pentru a potența culoarea, înmoaie hainele într-o soluție de apă caldă cu oțet (1 la 15) timp de 20 de minute, chiar înainte de spălare.

3. Oțetul îndepărtează depunerile de săpun. Când turnăm prea mult detergent, excesul de spumă se depune pe guler și manșete. Iar la clătire se îndepărtează mai greu. Pentru a neutraliza acest efect, adaugă câteva linguri de oțet la fiecare spălare.

4. Oțetul poate înlocui orice balsam de rufe. Substanța moaie țesătura și îndepărtează eficient murdăria. Datorită ei, hainele devin moi și catifelate.

5. Cu timpul, hainele albe devin gălbui și își pierd aspectul de altădată. Pentru a preveni acest fenomen neplăcut, spală albiturile și hainele albe separat și adaugă 100 de ml de oțet în sertarul pentru balsam.

6. Oțetul va păstra lucrurile albe și va înlătura petele galbene de transpirație de pe haine și lenjeria de pat. Pune hainele în apă cu oțet (50 de ml de oțet la 1 l de apă) și lasă-le să se înmoaie timp de 30 de minute.

7. Petele de pe haine pot fi îndepărtate stropind zona afectată cu oțet (dintr-o sticlă cu pulverizator). Lasă oțetul să acționeze timp de 10 minute, după care clătește hainele în mașina de spălat rufe.

8. Oțetul protejează hainele de fire de păr, blană de animale, puf și tot felul de scame, care se lipesc de țesătură în timpul spălării. E suficient să adaugi 100 de ml la spălare.

9. Oțetul este ecologic și ajută la neutralizarea mirosurilor neplăcute, de exemplu, se descurcă excelent cu mirosul de nicotină și mucegai.

10. Oțetul îndepărtează depunerile de calcar. Amestecă 50 de ml de apă cu 50 de grame de bicarbonat de sodiu și toarnă soluția în sertarul pentru detergent, iar în tambur toarnă 300 ml de oțet ca să obții reacția chimică necesară. Pornește mașina de spălat. Împreună cu depunerile de calcar, va dispărea mucegaiul și mirosul neplăcut.

Citește și: Te-ai săturat de depunerile de calcar? 11 sfaturi cum să cureți corect mașina de spălat!