Ce se întâmplă dacă încetezi brusc să bei cafea. Redactorul unei reviste de sănătate îți spune ce te așteaptă

Redactorul jurnalului Men’s Health povestește cum să scapi de dependența puternică de cafea.

Prima mea zi, când am refuzat la cofeină, îmi aducea aminte de scena filmului „Din viață scapă cine poate” a lui Danny Boyle. Imaginează-ți un bărbat matur, care stă culcat pe pat, plin de sudoare (deși e luna noiembrie), cu o durere insuportabilă de cap. Durerile mele de cap au continuat în decursul întregii săptămâni.

Dar apoi, am început să dorm mai bine și mai mult, iar starea mea fizică s-a îmbunătățit, deși dimineața aveam tentația să beau o ceașcă de cafea. Am început să obosesc mai puțin în a doua jumătate a zilei. Am devenit mai puțin iritat, când lucrurile nu merg așa cum îmi doresc. Am slăbit cu câteva kilograme.

Cofeina de fapt e o chestie minunată, dar ea poate să-ți aducă și neplăceri

Modul în care cofeina ne influențează depinde și de biologia noastră, și de cantitatea pe care o consumăm. Înainte de a lua decizia de a abandona definitiv cofeina, eu consumam mai mult de trei ceșcuțe pe zi. Dar discuțiile cu oamenii mai deștepți decât mine – biochimiști, nutriționiști, experți în somn și neurologi – m-au determinat să conștientizez că exagerasem cu consumul cafelei și acum aceasta îmi afectează sănătatea, somnul, starea de spirit și productivitatea.

Dacă toată viața ta conștientă întrebuințezi cofeină, probabil că nici nu observi cum aceasta te afectează. Începe prin a observa cât de mult bei cafea pe zi, apoi acordă atenție stării tale fizice și mentale. Dacă tu, ca și mine, vei lua decizia că este timpul să faci ceva cu dependența ta de cofeină, iată câteva repere.

Câtă cofeină consumi

90% dintre adulții americani consumă cofeină în fiecare zi. Doza zilnică admisă este de 300 mg. Un pahar de cafea din boabe mediu-prăjite Starbucks conține 310 mg de cofeină. Iar o porție din boabe slab prăjite, conține deja 475 mg. Deci, dacă beți mai multe ceșcuțe pe zi, până seara înghițiți deja sub 1.000 mg de cofeină.

Potrivit experților de la Clinica Mayo, o doză de cofeină care depășește 400 mg pe zi poate provoca reacții adverse precum dureri de cap, insomnie, indigestie și anxietate. Și cel puțin 14% dintre rezidenții americani iau în mod regulat această doză.

„Cantitatea exactă de cofeină care ar fi categoric dăunătoare este greu de determinat”, spune Maggie Sweeney, cercetător la Johns Hopkins Medical Institute. Totul depinde de stilul tău de viață și de genele tale. În cazuri rare, o cantitate mare de cofeină poate crește probabilitatea de mini-accidente vasculare cerebrale (așa-numitele atacuri ischemice tranzitorii) atunci când alimentarea cu sânge a creierului se oprește pentru o perioadă scurtă de timp, spune neurologul Chris Winter.

E cu bună seamă straniu să afli că un tânăr de 21 ani, la vârsta sa a suferit câteva accidente vasculare cerebrale. De regulă, așa persoane fac abuz de băuturi energizante. Deci, cu siguranță, poate exista o supradoză de cofeină (Chris Wineter)

Când făceam matematica, consumam aproape 1 200 mg de cofeină în decursul zilei – zilnic, din anul 2001 până în prezent. Perioada de semi-eliminare este de aproximativ 6 ore. Dacă vei bea 300 mg la amiază, la ora 18:00 în organismul tău vor rămâne 150 mg, la miezul nopții – 75 mg și așa mai departe. Așa că organismul meu, evident, se afla aproape două decenii sub influența permanentă a cofeinei.

Efectele secundare ale cafelei

Eu am înțeles că făceam abuz de cofeină, după ce am discutat cu Trevor Kashi, un dietolog profesional, care are o practică extinsă și doctorat în biochimie. Pacienții săi la începutul tratamentului (el acceptă atât oameni absolut obișnuiți, cât și sportivi olimpici) refuză complet cafeaua timp de două săptămâni: în acest fel, Kashi află efectul cofeinei asupra indigestiei, problemelor de somn, balonării sau a letargiei. Potrivit lui Kashi și Sweeney, cafeaua este un puternic iritant al tractului gastrointestinal.

Cofeina blochează activitatea adenozinei – substanță chimică, care se formează în mod natural în creier și ajută organismul să adoarmă. Mai mult ca atât, această substanță provoacă eliminarea cortizolului – hormonului care înrăutățește reacția de stres și perturbează tiparele normale ale stării de veghe și somn. Deci, refuzul de cofeină duce la îmbunătățirea acestora. (Maggie Sweeney)

Cercetările numeroase demonstrează beneficiul somului atât pentru starea mentală, cât și pentru cea fizică. Trevor Kashi consideră că acest beneficiu depășește orice avantaj al cafelei.

Chris Winter afirmă că, îmbunătățirea calității somnului nu e doar benefică, dar și influențează pozitiv obiceiurile alimentare. De aceea, probabil, am pierdut câteva kilograme într-o săptămână după ce am refuzat cafeaua. Un studiu publicat în 2013 de Colegiul American de specialiști în boli toracice a arătat că persoanele care dorm puțin, absorb aproape 600 de calorii pe zi mai mult decât cei care în mod normal dorm suficient noaptea.

Când obosești din cauza lipsei de somn, nivelul hormonului grelină, care provoacă foamea, crește. Pe când, leptina, care semnalează sațietatea, dimpotrivă, scade. Renunțând la cafea și la alte băuturi energetice, vei prinde doi iepuri deodată: vei avea mai puțin șanse să simți foamea și vei reduce consumul de zahăr. (Chris Winter)

Doctorii Kashi și Sweeney deseori aud de la pacienți că ei au devenit mai echilibrați, renunțând la cafea. După cum afirmă doctorul Sweeney, faptul că cafeaua provoacă anxietatea, a fost confirmat încă în anii ’80 ai secolului precedent. Iar Asociația Americană de Psihiatrie a recunoscut oficial tulburarea de anxietate, care apare ca rezultat al abuzului de cofeină.

Cum să lași odată și pentru totdeauna

Trevor Kashi are o metodă utilă pentru a determina dacă pacinetul său e gata să refuze la cofeină. „Pur și simplu, propune-i cuiva să renunțe la cafea pentru totdeauna și urmărește reacția feței persoanei” – spune doctorul. Vei vedea o reacție de groază existențială. Iar Maggie Sweeney subliniază semnele binecunoscute ale simptomelor de abstinență – dureri de cap, oboseală și iritabilitate, pentru a demonstra pacienților că au devenit dependenți și să-i convingă să se detoxifice, în cele din urmă.

Vestea bună e că refuzul de cafea nu ar trebui să fie cu adevărat dificil. Sweeney oferă o modalitate de a te îndepărta treptat de cafea. Începe să amesteci băutura obișnuită fără cofeină „Dacă sunteți un iubitor pătimaș de cafea, poate dura câteva săptămâni pentru a renunța la această băutură revigorantă”, spune ea. De asemenea, consumul intens de apă sau ceai pe bază de ierburi poate ajuta în timpul dezintoxicării.

Chris Winter consideră metoda mea – de a lua pur și simplu decizia și de a înceta brusc consumul de cafea – una „prea dureroasă”. Dar mie mi-a părut una mai eficientă. Trevor Kashi, dimpotrivă, a fost de acord cu mine: „Vei petrece un weekend pe ceai din plante și aspirină, dar vei fi curat”, a spus el. Mă bucur că în cele din urmă am renunțat la cafea. Fiind că văd cum viața mea, fără ea, devine mult mai bună.