Ce să schimbi în locuință ca să dormi mai bine: 7 idei care chiar funcționează

Draperii din stofă groasă, delimitarea zonei de somn sau înlocuirea saltelei – există mai multe metode pentru a-ți îmbunătăți calitatea somnului. Iată câteva verificate:

1. Delimitează zona pentru dormit

Dacă locuiești într-un apartament cu o odaie sau de tip studio este foarte important să faci zonarea potrivită. Încearcă să delimitezi maximal patul. Folosește baldachinul, ușile culisante sau stelajele cu cărți. Asta o să-ți ofere un confort psihologic și o să te pregătească pentru somn.

2. Deconectează orice sursă de lumină

Organismul reacționează foarte bine la orice sursă de lumină. Renunță la lampa de veghe, la ghirlandele cu luminițe și la ecranele gadgeturilor. Dacă nu poți adormi în beznă, optează pentru o lampă de veghe foarte, foarte slabă, care poate fi programată să se deconecteze.

3. Folosește perdele din stofă groasă

Cel mai bine să folosești roletele blackout din textil care nu permit pătrunderea luminii, dar sunt binevenite și perdelele obișnuite din stofă groasă. Chiar dacă e noapte, în orașe în special, sunt foarte multe lumini care împiedică producerea de melatonină în organism.

4. Schimbă perna și salteaua

Dacă dimineața te confrunți cu dureri de spate, de gât, de cap și încă te simți obosit, încearcă să schimbi perna și salteaua. Durerea de gât, de regulă vorbește despre înălțimea nepotrivită a pernei, iar durerea de spate și brațele umflate că rigiditatea saltelei este nepotrivită.

5. Schimbă lenjeria de pat

Uneori, disconfortul poate fi generat și de materialul din care este realizată lenjeria, chiar dacă este frumoasă și nouă. De exemplu, unii nu pot dormi pe mătase pentru că li se pare prea alunecoasă și rece. Unii cred lâna înțepătoare, iar bumbacul insuficient de moale. Alege ce ți se potrivește ție.

6. Setează temperatura potrivită

În dormitor temperatura aerului nu trebuie să fie mai joasă de 13 grade și nu mai mare de 25. Dacă în cameră se răcește peste noapte, rezolvă cumva problema. Dacă înainte de culcare e prea cald, aerisește încăperea.

7. Reamenajează mobilierul

Dacă nu ai găsit motivul insomniei printre cele de mai sus, încearcă să schimbi ceva în cameră. Mută cu locul patul, dulapul, masa sau covorul.  Adaugă ceva nou, scoate ceva vechi. Poți adăuga un raft cu cărți sau o galerie foto de familie. Acest truc psihologic te poate ajuta să dormi mai liniștit.