Iată ce să faci dacă te trezești noaptea: 5 sfaturi care te vor ajuta să adormi

De câte ori ți s-a întâmplat să te trezești în timpul nopții? Aproape toată lumea se confruntă cu această problemă. De cele mai multe ori, trezirea nocturnă este ocazională și de scurtă durată. De exemplu, din cauza nevoii de a merge la baie sau din cauza consumului de alimente prăjite înainte de somn.

Dar dacă trezirile nocturne capătă caracter regulat, cu timpul ele se transformă în iritabilitate, probleme de concentrare, lipsă de energie și înrăutățirea relațiilor cu cei dragi. Dacă ai probleme cu somnul, nu ezita să consulți un specialist. Dar până atunci, iată câteva sfaturi care s-ar putea să-ți fie de ajutor.

1. Înlătură sursele de lumină

Când mama natură ne-a creat, încă nu exista electricitate, și pentru a regla somnul și starea de veghe, ne-a înzestrat cu melatonină și cortizol. Melatonina, hormonul care răspunde de somn, începe să fie produs odată cu căderea nopții. El are un efect calmant asupra organismului: scade tensiunea arteriala, ritmul cardiac si temperatura corpului.

Până dimineața, concentrația de melatonină scade treptat, făcând loc cortizolului, care are grijă să ne trezească. Cortizolul iubește lumina și este foarte sensibil la ea. Păi, iată, sursele de lumină încetinesc eliberarea melatoninei și favorizează secreția de cortizol. Din această cauză nu poți să adormi, te trezești în timpul nopții și ai tulburări de somn.

Prin urmare, dacă vrei să dormi bine la noapte, închide televizorul cu o oră înainte de somn. Cumpără-ți un deșteptător și lasă smartphone-ul în camera alăturată sau la podea. Trage draperiile. Iar dacă te-ai obișnuit să dormi cu televizorul conectat, îți sugerăm să cumperi o mască de dormit, care îți va proteja fața de orice sursă dăunătoare de lumină.

Și dacă te-ai trezit în timpul nopții – NU TE UITA LA CEAS.

2. Nu mânca înainte de culcare

Unele femei sunt convinse că nu trebuie să mănânce după ora 18:00. Adevărat, dar numai dacă te culci la ora 22.00, cu alte cuvinte, trebuie să iei cina cu 3-4 ore înainte de somn.

Studiile au demonstrat că digestia în timpul somnului reduce calitatea acestuia cu până la 70%. Dacă sistemul digestiv e activ, nu vei reuși să adormi. Somnul va fi superficial și “sacadat”. Să nu te mire că vei fi zdrobit de dimineață.

3. Răcorește camera în care dormi

Dacă te-ai trezit în timpul nopții, deschide larg fereastra și lasă încăperea să se răcească un pic. Organismul uman adoarme mai ușor în asemenea condiții, deoarece răcoarea scade tensiunea arterială și temperatura pielii, exact cum se întâmplă în timpul somnului.

După aia, prefă-te că dormi. În acest fel, vei păcăli creierul și vei convinge corpul să se relaxeze și să creadă că este în stare de repaus. De regulă, e suficient să imiți respirația unei persoane care doarme. Inspiră timp de 4 secunde și expiră timp de 8. Repetă procedura de câteva ori și creierul se va lăsa păcălit.

4. Imaginează-ți că stai într-o barcă

Dacă nu știi ce să-ți imaginezi ca să adormi din nou, scenariile nu funcționează sau nu te poți concentra asupra lor – gândește-te că stai într-o barcă, care balansează ușor în mijlocul unui lac liniștit, într-o zi frumoasă și senină de primăvară, și urmărești cum norii traversează leneș cerul azuriu.

Lasă corpul să se relaxeze și în doar 2-3 minute ar trebui să adormi. Secretul constă în puterea vizualizării care are un efect pozitiv asupra somnului, sănătății și corpului uman.

5. Ridică-te din pat

Decât să stai în pat să te chinui până adormi, mai bine fă puțină gimnastică între-timp sau rezolvă o sarcină legată de lucru. Oamenii de știință consideră că acest truc este mai eficient.

James Findlay, directorul programului comportamental de tratare a somnului de la Universitatea din Pennsylvania, e de părerea că activitatea fizică sau intelectuală după o trezire nocturnă, te va ajuta să adormi înapoi. După 40-50 de minute de activitate, senzația de somn revine și vei dormi liniștit până dimineață.

Citește și: De ce să te dai cu ulei de pește înainte de somn? 3 motive invocate de specialiști!