Ce faci cu orhideea recent cumpărată: Unde o pui? O muți sau nu? Cum o îngrijești?

Ce să facă cu o orhidee de la magazin? Această întrebare și-o pun multe femei, în special după 8 marie și după ziua lor de naștere.

Ei bine, în prima zi, cel mai proabil, o să te gândești mai puțin la îngrijirea ei. Ceea ce vei face este să scoți ambalajul în care stă ghivechiul și să pui floarea undeva în cameră, dar nu la soare, ca tu și oaspeții să o admire.

A doua zi, frunzele orhideei pot fi spălate ușor sub duș, cu ajutorul unui burete. După umezire, șterge frunzele cu o cârpă uscată și curată, ca să nu rămână urme.

Dacă substratul este uscat, pune orhideea pentru o jumătate de oră într-un vas cu apă. În acest fel, floarea va absorbi canitatea necesară de umiditate. Găsește o farfurioară potrivită pentru ghiveci și caută un loc pentru plantă.

Phalaenopsisul și lumina

O orhidee înflorită nu are nevoie de multă lumină. Dacă o vei pune pe un pervaz însorit, se pot arde frunzele și florile. De aceea, alege un pervaz fără raze solare directe sau un loc în cameră îndepărat de geamul cu mult soare.

Orhideea are nevoie de lumină sporită înainte înflorire, în perioada creșterii crenguței cu muguri. În timpul înfloririi, ține orhideea mai departe de lumina soarelui, în cameră sau pe un pervaz din partea nordică.

Muți sau nu orhideea în alt ghiveci?

Multe plante de cameră din florării se vând în ghivece temporare, umplute cu turbă, de aceea când ajung la cineva acasă, acestea necesită a fi mutate în alt ghiveci și alt substrat. Orhideea însă se vinde în substratul potrivit. Timp de cel puțin un an, aceasta nu necesită să fie mutată, doar în cazul în care s-au înmulțit extrem rădăcinile și nu mai au spațiu. În acest caz, se alege un ghiveci mai mare.

Multe femei găsesc inestetic ghiveciul transparent din plastic în care se vând orhideele și încep să-l înfășoare cu hârtie decorativă sau îl bagă într-un alt ghiveci mai frumos.

Însă ghiveciul transparent nu este întâmplător, rădăcinile au nevoie de lumină.

Udarea

Udatul de jos este cea mai bună hidratare pentru orhidee. Se udă atunci când substratul este uscat. Se folosește apă la temperatura camerei, care se toarnă într-un vas și unde se pune orhideea așa încât apa să ocupe 1/3 din înălțimea ghiveciului.

După 30 de minute, aceasta este scoasă și pusă pe farfurioară. Peste o jumătate de oră, apa care s-a scurs se varsă din suportul ghiveciului.