Iată ce fac șoferii de tir ca să nu adoarmă la volan: 4 trucuri care îți pot salva viața!

Nu urca la volan dacă ești obosit și ai de parcurs distanțe mari, deoarece există riscul să ațipești. Dar dacă e o urgență și nu ai de ales – ține cont de aceste 4 sfaturi ca să rămâi treaz și vigilent. Paza bună trece primejdia rea, mai bine să te asiguri o dată în plus, decât să-ți pui viața în pericol.

Trucuri care te vor ajuta să nu adormi la volan

#1. Fă-ți provizii 

Înainte de pornire, cumpără semințe, nuci sau lămâi. Ele sunt un ajutor excelent în lupta cu somnul. Arahidele decojite, semințele, nucile caju, migdalele sunt ușor de consumat și sâcâie sistemul digestiv, care la rândul lui, nu-ți va permite să adormi cu una-cu două. Iar mirosul feliilor de lămâie va stimula activitatea hipotalamusului care este responsabil pentru capacitatea de concentrare în situații dificile.

#2. Ia un pasager

Șoferii solitari sunt implicați mai des în accidente decât cei care au pasageri alături. Prin urmare, ia un pasager. De preferat unul mai vorbăreț, dar și un introvertit e binevenit. De altfel, poți lua și un autostopist. Ambii veți avea de câștigat. Poți chiar să-l rogi să te țină de vorbă.

Dar dacă colegul te-a dat de gol și vezi că adoarme, roagă-l să treacă pe bancheta din spate, deoarece când ai un om care doarme alături, ești mai predispus să adormi și tu. La fel se întâmplă când caști.

#3. Cântă

Muzica la maxim nu ajută cu nimic. Mai mult decât atât, ea pune presiune pe sistemul nervos și te epuizează mai repede. Setează volumul la un nivel confortabil și ascultă muzică străină. Cel puțin asta ne recomandă fiziologii suedezi, care au demonstrat că limba maternă are un efect liniștitor asupra creierului și te ajută să adormi mai repede, spre deosebire de muzica străină.

Șoferii cu experiență dezvăluie că nu e bine să asculți muzică în continuu, deoarece drumul devine monoton. Se recomandă să faci pauze de 15-20 de minute la fiecare oră. Și de ce nu, să cânți, ori de câte ori ai ocazia. Cântatul crește nivelul endorfinelor și oxitocinei din organism și inevitabil devii mai vioi.

#4. Bea

Cine a zis că nu poți să bei la volan? Sigur că poți. Ceai, cafea, sucuri reci. Cafeaua, băuturile energizante și băuturile carbogazoase cu niacină îți pot da o mână de ajutor, datorită stimulentelor din componența lor. Dar ține minte că excesul de energizante e dăunător.

De altfel, un suc rece e la fel de revigorant. De regulă, băuturile fierbinți au un efect calmant asupra organismului, iar cele reci, dimpotrivă, îl activizează. Specialiștii susțin că cel mai bine e să consumi limonadă.

Bonus: Descalță-te

Dacă nu ai stimulente naturale sau artificiale la îndemână și ți-au mai rămas 30-40 de kilometri până la destinație, scoate pantofii și rămâi cu picioarele goale. Terminațiile nervoase de la picioare se vor activiza și te vei înviora pentru o perioadă scurtă de timp.

Citește și: Doi polițiști m-au pândit cum beam bere pe o terasă și mi-au cerut actele la control. Ce a urmat după e de râsul lumii!