Ce ai voie și NU ai voie să faci: 25 de reguli de etichetă pentru femei și bărbați!

De reguli de conduită e bine să ne folosim în fiecare zi. Cu cât sunt mai uzitate, cu atât e mai bine. Ele nu sunt demodate, ci din contra, sunt din ce în ce mai apreciate. Mai ales că eticheta e foarte simplă. La urma urmei, nu ești membru al casei regale britanice.

Totul se limitează la normele bunului simț, cultura vorbirii, aspectul fizic plăcut și abilitatea de a-ți stăpâni emoțiile. Iată câteva reguli simple, care vor da bine în societate de fiecare dată cânt sunt aplicate.

Reguli de etichetă în societate

#1. Dacă spui “te invit”, tu ești cel care plătește. Dacă folosești o formulă neutră, gen “ce-ar fi să mergem la restaurant?”, atunci fiecare plătește în numele lui. Dacă un domn dorește să plătească pentru o doamnă, e în regulă ca ea să accepte.

#2. Niciodată să nu faci o vizită neanunțat. Iar dacă ai musafiri nepoftiți, poți defila în fața lor chiar și în pijama. Lipsa de conduită trebuie pedepsită. O actriță britanică spunea că de fiecare dată când avea un vizitator nepoftit, își punea pălăria, cizmele și își lua umbrela. Dacă musafirul îi plăcea, spunea: “Ah, ce bine, tocmai am ajuns acasă”, iar dacă nu, îi spunea: “Vai de mine, ce păcat, tocmai eram pe picior de plecare.”

#3. Când stai cu cineva la masă, nu pune telefonul pe masă și cu atât mai mult, nu te uita în telefon în timp ce vorbiți. Acest gest denotă lipsă de respect și arată că telefonul este mai important decât discuția pe care o porți.

#4. Un bărbat nu va duce niciodată geanta unei femei. Poate să-i care pardesiul, dar numai dacă o ajută să-l ducă la vestiar.

#5. Pantofii trebuie să fie tot timpul curați. Ei sunt imaginea unui bărbat. Și a unei femei, de fapt.

#6. Dacă mergi alături de cineva și, între timp, interlocutorul tău a salutat un străin cu care v-ați intersectat, este etic să îl saluți și tu, chiar dacă nu îl cunoști.

#7. Contrar aparențelor, sushi nu se mănâncă doar cu bețe. Cu atât mai mult dacă nu le poți mânui. E ok să folosești tacâmuri sau să le mănânci cu mâna.

#8. Discuțiile importante nu se poartă la telefon, mai ales cele sufletiste.

#9. Dacă cineva te insultă nu trebuie să-i răspunzi cu aceeași monedă. E suficient să zâmbești amabil și să ignori provocarea. Mark Twain spunea: “Nu te pune cu un prost, că te va trage în jos, la nivelul său, și acolo te va sugruma cu experiența.”

#10. Un bărbat trebuie să meargă întotdeauna în stânga femeii. În dreapta merg doar militarii, care trebuie să fie întotdeauna gata să execute salutul militar.

#11. Șoferii trebuie să fie atenți când străbat o baltă, pentru a nu stropi pietonii. Inversul e o manifestare grosolană de incultură.

#12. O doamnă care se respectă poate să nu-și dea jos pălăria și mănușile subțiri atunci când se află într-o încăpere, însă obligatoriu va scoate căciula și mănușile de iarnă.

#13. Nouă lucruri trebuie păstrate în taină: vârsta, averea, religia, certurile în familie, problemele medicale, aventurile romantice, cadourile primite, momentele de glorie și momentele de rușine.

#14. Când mergi la film sau la teatru și te îndrepți la locul tău, întotdeauna trebuie să o faci cu fața către persoanele care s-au așezat deja. Primul trece bărbatul.

#15. Niciodată nu trebuie să atingi o femeie străină fără acordul ei, decât dacă o ajuți să urce sau să coboare din transport.

#16. Dacă cineva te strigă “Hey, tu”, “Fato”, “Șefu” sau fluieră în direcția ta. Nu te obosi să te întorci. Lasă-i să o facă politicos.

#17. Regula de aur atunci când te dai cu parfum: folosește-l cu măsură! Dacă spre seară încă îi mai simți aroma, să știi că cei din jur s-au „sufocat” demult.

#18. Un bărbat educat întotdeauna va respecta o femeie.

#19. Indiferent de statutul pe care-l ai: director, politician, cosmonaut, măturător, student sau Papa de la Roma, atunci când intri într-o încăpere – tu trebuie să fii cel care salută, preferabil să te și prezinți.

#20. În prezența unei femei, bărbatul va fuma doar cu permisiunea ei.

#21. Respectă intimitatea altora. Părinții nu trebuie să se holbeze în telefonul copiilor și nici soțiile în telefonul soților.

#22. Nu alerga după modă. O fi moda bună, dar stilul și individualitatea sunt mai bune.

#23. Dacă ai fost iertat o dată, nu-ți cere iertare a doua oară și nu mai reveni la acest subiect. E suficient să nu repeți greșelile din trecut.

#24. Să râzi zgomotos, să vorbești tare la telefon și să privești insistent în direcția unei persoane – e un ton rău.

#25. Nu uita să le mulțumești oamenilor dragi, rudelor și prietenilor pentru că sunt mereu alături de tine.

Citește și: 11 reguli de etichetă pe care le încalci și nici măcar nu știi despre asta!