
Deși cartofii sunt asociați cu alimentele prăjite, dăunătoare și care îngrașă, toată lumea continuă să-i consume. Pentru că sunt ieftini, delicioși și sănătoși. Da, sănătoși, deoarece cartofii au doar beneficii dacă știi să-i consumi corect.
Cum să consumi cartofii?
În primul rând, cartofii nu se asociază cu carnea. O astfel de combinație nu e deloc sănătoasă și e greu de digerat. În schimb, ei fac pereche minunată cu salatele și legumele.
În al doilea rând, încetează să consumi cartofi prăjiți, deoarece prăjirea nu e o modalitate sănătoasă de preparare. De altfel, dacă îi gătești pe o tigaie încinsă la peste 120 de grade, cartofii elimină substanțe toxice.
În loc să-i prăjești, poți să-i fierbi, să-i gătești la abur sau la cuptor, ori să-i sotezi cu legume, dar întotdeauna la o temperatură sub 110 grade. Cartofii pai la cuptor sunt o alternativă excelentă și îți pot satisface pofta de cartofi prăjiți.
Beneficii cartofi
Cartofii sunt a patra sursă de energie alimentară după orez, grâu şi porumb. Ei reglează digestia și ne ajută să slăbim. Consumul de cartofi previne deteriorarea celulelor, are efect diuretic și de întinerire.
Cartofii sunt bogați în antioxidanți, iar datorită acestui fapt au efect antiinflamator și ajută în lupta cu toxinele. În plus, ei acţionează asupra durerilor musculare şi articulare și întăresc sistemul osos.
Cum să alegem cartofii potriviți?
#1. Dacă îți dorești un soi anume, mergi la piața agroalimentară, deoarece comercianții de acolo știu exact ce soiuri vând și la ce folosesc. Pentru cartofi copți – alege soiuri albe, pentru cartofi fierți și salate – alege soiuri noi și mici, ori soiuri roșii, iar pentru cartofi prăjiți sunt bune ambele. Pentru piure – numai cartofi albi sau făinoși, iar pentru cartofii țărănești cu ceapă – soiuri roșii, dacă vrei o formă perfectă, sau albe, dacă vrei să-ți delectezi papilele gustative.
#2. Nu cumpăra cartofi mari, chiar dacă sunt ușor de curățat și faci economie de timp. Aproape în toate cazurile cartofii mari sunt “ajutați” să crească pe o cale mai puțin democrată. Nu există cartofi care să conțină mai multe toxine decât cartofii mari.
#3. Dacă coaja are o nuanță verzuie, mai bine să te dezici de legumă. Un astfel de cartof poate fi periculos pentru sănătate și nici măcar nu e gustos, deoarece tuberculul începe să producă singur clorofilă și are un gust amărui.
#4. Cartofii încolțiți nu sunt periculoși pentru sănătate, dacă elimini partea încolțită. Dar nu se recomandă să-i cumperi deoarece sunt moi, își pierd proprietățile și deseori pot fi stricați în interior.
#5. De altfel, dacă cartoful este moale când îl atingi, înseamnă că nu a fost păstrat în condiții optime și nu face să-l cumperi.
Citește și: Cum cartofii îți pot salva orhideea? Rețeta care îi va da o nouă viață orhideei tale!