Masca de protecţie: Savanții au testat 14 modele şi doar câteva au luat nota de trecere!

În contextul epidemiologic actual este foarte important să dăm dovadă de responsabilitate și să respectăm cu strictețe măsurile de precauție recomandate de autorități. Și cel mai simplu mod de a te proteja pe tine, dar și pe cei din jur, este să porți mască de protecție. Dar cum să găsești o mască eficientă, care să-ți dea sentimentul de siguranță?

La această întrebare au răspuns oamenii de știință de la Universitatea Duke din Statele Unite ale Americii. Aceștia au testat 14 tipuri de măști, începând cu cele recomandate de OMS și terminând cu cele confecționate manual. Rezultatele au fost surprinzătoare!

Cele mai bune măști de protecție anticovid

Pentru a testa eficiența măștilor, Emma Fischer și colegii ei de la Universitatea Duke din Carolina de Nord, au inventat un dispozitiv ce arată cum o mască sau alta reține particulele lichide difuzate de om în timp ce vorbește. Pentru asta au avut nevoie de o cutie de carton, puțină bandă adezivă, un laser optic și un obiectiv.

Mecanismul de lucru este cât se poate de simplu. Un operator îmbracă o mască de protecție și vorbește în direcția fasciculului de lumină extins într-o cameră întunecată. Razele de lumină se întâlnesc cu picăturile de apă difuzate de operator, iar camera de luat vederi le înregistrează.

Anume prin intermediul acestor micro-picături se răspândește virusul. Cu alte cuvinte, un om sănătos se poate infecta purtând o conversație cu un om bolnav, chiar dacă cel din urmă nu a tușit și nu a strănutat. Dar dacă ambii interlocutori poartă măștile corect, riscul de infectare scade până la 1%. Depinde de distanță, de mască și de modul cum o porți.

#1. Masca de protecție KN95 fără supapă

Cea mai eficientă s-a dovedit a fi masca KN95 (FFP2) fără supapă. Aceasta a permis trecerea a mai puțin de 0,1% din particulele lichide generate de operator, ceea ce înseamnă o eficiență de 99,9%.

De cealaltă parte, masca cu supapă are o eficiență de 98%, dar se află la coada clasamentului din simplul motiv că o astfel de mască îl protejează doar pe cel care o poartă și este periculoasă pentru cei din jur.

#2. Masca de protecție simplă

Spre surprinderea tuturor, pe locul doi s-au clasat măștile obișnuite, care costă (costau, mai bine zis) 50 de bani. Eficiența acestora este de 95%, ceea ce nu e deloc rău pentru prețul cerut.

#3. Masca de protecție din bumbac

Pe locul trei se află măștile stratificate din bumbac, pe care unii oameni le confecționează de sine stătător. Acestea au o eficiență de 92%.

Cele mai proaste măști de protecție

La polul opus se află basmalele, baticurile, fularele și măștile tricotate, care au o eficiență sub 50%. Iar bandanele buff, adorate de sportivi și amatorii de jogging fac și mai rău. Nu destul că ele nu împiedică răspândirea particulelor virale, ele cresc și mai mult riscul de infectare (cu 105%).

Materialul din care sunt confecționate descompune particulele mari, în particule mici, care pot rămâne în aer mai mult timp și creează un mediu fertil pentru viruși.

Dacă vrei să-ți confecționezi manual o mască de protecție reutilizabilă, cu eficiență sporită, care să-ți servească pentru mult timp, te poți inspira din articolul de mai jos.

Citește și: Cum să confecționezi o mască de protecție eficientă în doar 8 pași ușor de urmat?