Cărbunele activ: 7 întrebuințări despre care nu ai știut!

Cărbunele activ are o mulțime de întrebuințări neobișnuite. Dincolo de utilizarea convențională, cărbunele poate fi folosit pentru diferite treburi casnice și activități cotidiene. De exemplu, cu ajutorul lui poți elimina mirosul neplăcut din frigider sau îți poți curăța tenul. Iată 7 întrebuințări neașteptate ale cărbunelui activ, care îți vor simplifica viața de zi cu zi!

Întrebuințări cărbune activ

#1. Scapă de mirosul neplăcut

Cărbunele activ absoarbe foarte bine mirosurile. Prin urmare, dacă din frigiderul tău miroase urât, pisează 8-10 comprimate de cărbune activ și lasă pulberea în frigider timp de câteva zile. Cu ajutorul cărbunelui poți scăpa de mirosul urât din dulapul de bucătărie, din coșul de gunoi, din coșul de rufe, din încălțăminte sau din litiera pentru pisici.

Pentru a elimina umezeala din încălțăminte, toarnă pulberea în punguțe de nailon și pune-le în pantofi peste noapte. Punguțele le poți confecționa dintr-o pereche veche de ciorapi.

#2. Protejează casa de mucegai

Mucegaiul apare în locurile cu umiditate sporită – în baie, la bucătărie, în jurul ferestrelor de plastic, unde se formează condens. Cărbunele previne apariția mucegaiului prin absorbția excesului de umiditate din aer. Pisează câteva comprimate într-o farfurie și lasă farfuria în baie, lângă chiuvetă sau pe pervaz. Dar nu uita să o schimbi din când în când.

#3. Purifică apa potabilă

Cărbunele activ este utilizat în multe sisteme de filtrare. Nu ucide bacteriile și virușii, dar curăță apa de particule organice, precum și de clor rezidual și alți dezinfectanți. Folosind cărbune activ, poți crea un filtru care va îmbunătăți gustul și calitatea apei. Acest truc îți poate fi de ajutor la țară sau undeva în teren.

Vei avea nevoie de o sticlă de plastic. Taie fundul acesteia și fă câteva găuri în capac. Așează sticla în alt recipient (un borcan sau o cutie de plastic), așa încât să stea cu gura în jos. În borcan se va acumula apa bună de băut.

Pune un prim filtru în sticlă, de exemplu, o bucată dezinfectată de tifon. Presară deasupra ei pulbere de cărbune activat (un strat de aproximativ trei degete). Pune al doilea filtru deasupra. Primii câțiva litri de apă trebuie scurși pentru a îndepărta particulele mici de cărbune, iar apa filtrată trebuie să fie la temperatura camerei, deci nici rece, nici fierbinte.

#4. Curăță tenul

Pisează câteva comprimate de cărbune activ și amestecă praful cu o linguriță de miere și una de ulei de măsline. Aplică pasta pe față timp de 30 de minute. Datorită ei, pielea devine mai tânără și mai tonificată.

Compușii ei au proprietăți antiinflamatoare, calmante, regenerante, care refac bariera hidrolipidică a dermei, hidratează pielea și protejează membranele celulare de efectul reacțiilor oxidative.

#5. Albește dinții

Deși cărbunele e negru, datorită lui dinții devin mai albi. Zdrobește un comprimat și adaugă puțin apă până obții o pastă. Aplică pasta pe periuța de dinți și spală-ți dinții ca de obicei. Apoi clătește-ți gura cu apă.

Cărbunele medicinal este un agent abraziv destul de puternic și nu trebuie folosit mai des decât o dată pe lună. Pentru un produs mai blând, poți amesteca pulberea cu pastă de dinți.

#6. Ascunde zgârieturile de pe mobila neagră

E suficient să freci zona afectată cu o pastilă și să ștergi particulele de pe suprafața ei. O parte din particule vor rămâne în adâncitură, acoperind zona cu pricina.

#7. Ajută la îngrijirea plantelor de interior

Cărbunele activ absoarbe umezeala, prin urmare este util la îndepărtarea mucegaiului de pe sol. E suficient să presori puțină pulbere în ghiveci pentru a scăpa de mucegai și a preveni putrezirea rădăcinilor.

De asemenea, cărbunele activ e bun pentru a trata un butaș după tăiere. Locul tăieturii poate fi prelucrat cu praf de cărbune activat sau cenușă de lemn. Mai multe despre îngrijirea plantelor de apartament, poți citi în articolul de mai jos.

Citește și: De ce să pui bețe de chibrit în ghiveciul cu flori și încă 3 trucuri utile în gospodărie!