„Când te simți obosit, dă-ți un ghiont”. Top 10 sfaturi de la Osho

Ce contează cine este mai puternic, cine este mai deștept, cine este mai frumos, cine este mai bogat? În cele din urmă, contează doar dacă ești sau nu un om fericit.

Osho a fost un filozof, guru și învățător spiritual indian, fondator al curentului spiritual Oshoism. Acesta a publicat peste 600 de cărți, traduse în 30 de limbi.

„Ascultă conștient. Când ești obosit dă-ți un ghiont și trezește-te la realitate. Deschide ochii și ascultă din nou.” – Osho

Iată 10 sfaturi de la Osho, selectate din cărțile sale:

1.Oamenii iau totul atât de serios încât totul devine o povară pentru ei. Învață-te să râzi mai mult. Pentru mine, râsul este la fel de sfânt ca și rugăciunea.

2.Fiecare acțiune duce la un rezultat imediat. Doar fii vigilent. O matur este omul care s-a căutat pe sine și s-a găsit, a înțeles ce este bine și ce este rău pentru el. Chiar dacă întreaga lume spune altceva, nimic nu-i va schimba părerea. El are experiența proprie pe care se poate baza, și acest lucru este de ajuns.

3.Suntem cu toții unici. Nu întrebați pe nimeni ce este bine sau rău. Viața este un experiment în care ar trebui singuri să aflați ce este bine și ce este greșit. Uneori, poate veți greși, dar în schimb veți învăța o lecție prețioasă.

4.Există momente când Dumnezeu vine și bate la ușă. Prin intermediul unei femei, prin intermediului unui bărbat, al unui copil, prin iubire, printr-o floare, prin apus sau răsărit … Dumnezeu poate bate în milioane de moduri diferite.

5.Dorința de a fi neobișnuită este o dorință foarte obișnuită. Relaxarea și obișnuința este cu adevărat neobișnuită.

6.Viața este un mister. Nu poate fi prezisă. Dar există mulți oameni care ar dori să trăiască o viață previzibilă, pentru că atunci nu ar exista teamă. Totul ar fi determinat, nu ar fi nicio îndoială în legătură cu nimic.

7.E adevărat că suferința și nefericirea lumii sunt uriașe, iar în același timp, lumea e atât de frumoasă, atât de divină. De unde vine contradicția aceasta? Contradicția nu există în lumea în sine, contradicția există în mintea omului.

8.Dacă ești bogat, nu te gândi la asta, dacă ești săracă – nu-ți lua sărăcia în serios. Dacă ești în stare să trăiești în lume, amintește-ți că lumea este doar un spectacol. Suferința este rezultatul unei atitudini serioase față de viață, fericirea este rezultatul jocului. Luați viață ca pe un joc, bucură-te de ea.

9.Curajul înseamnă să te avânți în necunoscut în ciuda tuturor temerilor. Curajul nu înseamnă lipsa de teamă. Lipsa de teamă apare pe măsură ce ești din ce în ce mai curajos. Lipsa de teamă înseamnă experiența supremă a curajului.

10.Fii plin de neprevăzut și mereu schimbător. Nu te împotrivi schimbărilor și nu înceta niciodată să fii imprevizibil, numai atunci viața poate fi o permanentă bucurie. În momentul în care ceea ce faci este previzibil, ai devenit un robot. Acțiunile unei mașini pot fi prevăzute. Ea este astăzi la fel ca ieri și tot așa va fi și mâine. Este neschimbată. Numai omul are calitatea de a se schimba în fiecare clipă. În clipa în care încetezi să te schimbi, într-un mod foarte subtil ai și murit.