De ce să NU folosești balsamul de rufe și încă 3 sfaturi utile la spălare!

Trăiască cei care au inventat mașina de spălat rufe, canalizarea, instalațiile sanitare și electricitatea. Acum nu mai trebuie să pierzi zile în șir cu spălarea. Ai apăsat pe câteva butoane și aparatul face totul singur, iar tu îți vezi de treaba ta. Nu mai trebuie să ții cont de un miliard de sfaturi pentru a face totul bine. Dar chiar și așa reușim să facem greșeli care strică hainele și aparatul de spălat. Iată care sunt ele.

Greșeli la spălat rufele

#1. Folosim balsam de rufe

Balsamurile de rufe sunt bune, dar nu întotdeauna. Nu adăuga balsam atunci când speli prosoapele de in sau bumbac, lenjeria de mătase sau țesăturile hidrofuge (care îmbibă greu apa). Nici atunci când speli adidașii sau hainele pentru copii.

În toate aceste cazuri, balsamul formează o membrană subțire deasupra țesăturii, care împiedică îmbibarea normală a apei și duce la deteriorarea fibrei. În plus, balsamul împiedică eliminarea apei din țesătură și riști să te trezești cu mucegai și miros neplăcut.

#2. Nu deschidem ușa mașinii de spălat

Mașina de spălat nu e ușor de curățat. Murdăria, calcarul, mucegaiul și mirosul neplăcut sunt prieteni fideli ai acesteia și un adevărat coșmar pentru proprietarii mașinii. Cel mai des, mirosul neplăcut apare din cauza mucegaiului. Iar mucegaiul apare din cauza umezelii și excesului de detergent.

Când turnăm mult detergent, acesta generează multă spumă, pe care mașina nu reușește să o curețe. Urmele de detergent se depun pe suprafața tamburului și intră în reacție cu apa, praful și murdăria, creând un teren fertil pentru ciuperci și bacterii.

Pentru a preveni apariția mirosului neplăcut – lasă ușa mașinii deschisă după fiecare spălare. E destul să deschizi ușa timp de 30-60 de minute pentru ca tamburul să se usuce complet și pentru a preveni înmulțirea bacteriilor.

#3. Umplem tamburul prea tare

De regulă, capacitatea tamburului este specificată pe aparat. Dacă tamburul este aproape gol, mașina funcționează degeaba, iar hainele se deteriorează ușor. Iar dacă tamburul este supraîncărcat, hainele nu se vor spăla cum trebuie, iar mașina va scoate un zgomot infernal (de la zguduituri). În mod ideal, între rufe și plafonul tamburului trebuie să rămână circa 10 cm.

Bonus: Nu avem grijă de mașina de spălat

Dacă planifici mai multe spălări consecutiv, cu un program durabil de spălare, se recomandă ca între fiecare spălare să deconectezi mașina de spălat timp de o oră. De asemenea, e important să o cureți corect. Despre curățare am scris mai multe în articolul de mai jos.

Citește și: Te-ai săturat de depunerile de calcar? 11 sfaturi cum să cureți corect mașina de spălat!