Bunica mi-a arătat cum să curăț covorul: Acum e întotdeauna curat!

Covorul este un magnet pentru scame. În afară de murdărie, praf și firimituri, pe covor se adună păr, scame, ațișoare și alte resturi textile. Și dacă murdăria se scoate ușor, scamele nu dispar cu una, cu două.

Pentru a scăpa de păr și de scame vei avea nevoie de o perie specială, în formă de racletă. Această perie dă bine indiferent de fibra și textura covorului și se descurcă cu toate tipurile de resturi textile, de la lână până la păr uman și blană de animale.

Spre de deosebire de periile obișnuite, racleta nu lasă niciun centrimetru neprelucrat. Ea este ușor de mânuit, nu deteriorează țesătura, nu lasă urme și, cel mai important, costă doi bani. Cu ajutorul acestui instrument poți curăța un covor standard în mai puțin de zece minute.

Înainte de a folosi racleta se recomandă să umezești puțin suprafața covorului. Dar nu folosi apă obișnuită. Adaugă în apă câteva picături de balsam de rufe și toarnă soluția într-un recipient cu pulverizator, apoi stropește covorul. Datorită balsamului, firele vor deveni mai moi și se vor electriza mai puțin. Iar covorul va absorbi mai puțin praf.

În mod ideal, încearcă să faci rost de o racletă metalică, cu textură zimțată, deoarece e mai eficientă. Dar în lipsa acesteia poți folosi și o racletă tradițională pentru ferestre. De regulă, racletele pentru ferestre au lamă moale de cauciuc pentru lustruirea geamurilor. Dar sunt bune și pentru covoare. Mai ales pentru blana de animale.

Apropo, racleta îți va fi utilă și pentru curățarea hainelor din țesătură densă. Iar când vorbim de tapițerie, abajuri sau țesături fine, în loc de racletă folosește o rolă adezivă. Rola e bună nu doar pentru îndepărtarea scamelor de pe haine, ci și pentru colectarea prafului, firelor de păr, pufului, ațișoarelor și altor resturi textile care se adună pe tapițerie, boxe, abajururi etc.