Bunele maniere la masă: 30 de reguli pe care TREBUIE să le știe toată lumea!

Cum să pasezi sarea în timpul unui lunch? În care mână se ține cuțitul? Cine plătește? Și ce faci dacă ai scăpat lingura pe podea? La toate aceste întrebări vom răspunde în continuare ca să nu te faci de rușine nici la cafenea și nici la restaurant!

Reguli de conduită la masă

#1. Șervețele uscate nu sunt pentru decor. Ele pot fi folosite și trebuie folosite în scopuri practice. De exemplu, e un ton bun să-ți acoperi genunchii cu ele.

#2. Nu intimida ospătarul. El își știe meseria. Unii oameni se dau mai în spate sau în lateral când ospătarul face servirea. Dar nu e deloc necesar. În acest fel, nu faci decât să-l intimidezi, sugerându-i că-ți creează un disconfort.

#3. Ține cont de ordinea în care ospătarul ți-a aranjat tacâmurile.

#4. Salata se mănâncă doar cu furculița. Dacă are frunze mari, poți apela la cuțit.

#5. Decide din timp ce vrei să mănânci. Evită expresiile “nu-mi pasă”, “orice”, “și mie la fel”. Prima alege femeia, apoi bărbatul. Bărbatul e cel care comandă alcoolul și cere nota de plată.

Reguli de conduită la restaurant

#6. Dacă ai nevoie de sare, roagă pe cineva să-ți paseze. Nu te întinde peste masă. De altfel, sarea și piperul se pasează împreună. La o masă de sărbătoare, luată la restaurant sau acasă, și cu atât mai mult la un lunch corporativ, dacă cineva te roagă să-i pasezi sarea sau piperul, ele trebuie pasate împreună, chiar dacă interlocutorul ți-a cerut doar una.

#7. Nu te grăbi. Începe să mănânci abia după ce ospătarul va aduce porții pentru toată lumea. Și nu uita să le urezi poftă bună colegilor tăi.

#8. Nu striga după ospătar, nu flutura din mâini și nu ciocni cu furculița de pahar pentru a-i atrage atenția. Așteaptă să apară în vizor și fă-i un gest discret din ochi ca să se apropie.

#9. Nu vorbi cu voce tare, fiindcă nu ești numai tu în restaurant.

#10. Când stai cu cineva la masă, nu pune telefonul pe masă și cu atât mai mult, nu te uita în telefon în timp ce vorbiți. Acest gest denotă lipsă de respect și arată că telefonul este mai important decât discuția pe care o porți. Dacă cineva te sună, răspunde-i amabil că ești ocupat și vei reveni cu un apel. Sunt puține apeluri ce nu pot fi amânate.

Reguli de etichetă la restaurant

#11. Dacă spui “te invit”, tu ești cel care plătește. Dacă folosești o formulă neutră, gen “ce-ar fi să mergem la restaurant?”, atunci fiecare plătește în numele lui. Dacă un domn dorește să plătească pentru o doamnă, e în regulă ca ea să accepte.

#12. Mâncarea trebuie pasată în sens invers acelor de ceasornic sau către vecinul din dreapta. E mai ușor să menții ordinea în acest fel. Dar există și o excepție. Dacă persoana din stânga te-a rugat să-i pasezi ceva, de exemplu sarea, nu ezita să faci acest lucru. Dar nu uita de piper.

#13. Cuțitul se ține în mâna dreaptă.

#14. Dacă ai scăpat lingura pe podea, NU e etic să o ridici. Roagă ospătarul să-ți aducă o altă lingură.

#15. Nu sufla în farfurie. Mai devreme sau mai târziu, ciorba se va răci.

Bunele maniere la masă

#16. Ia o farfurie nouă de fiecare dată când te duci la bufet, chiar dacă vrei să consumi același produs. De altfel, dacă acolo au rămas doar câteva delicii sau aperitive, nu te grăbi să le mănânci. Așteaptă până ospătarul va suplini stocul, pentru că nu se cuvine să fii tu acela care mănâncă ultima bucățică.

#17. Nu mișca vasele când mănânci în compania cuiva. Dacă vrei să întorci produsul din farfurie sub un alt unghi, folosește tacâmurile, dar nu răsuci întreaga farfurie.

#18. Nu-ți umple farfuria cu aperitive. Nu trebuie să iei mai mult de 5 bucăți în total sau două de același fel. Și nu uita că de fiecare dată trebuie să folosești o farfurie nouă.

#19. Dacă ai observat că cineva are urme de sos pe buze, nu trebuie să-i spui despre asta cu voce tare. Fă-i un semn discret cu degetul, de parcă ți-ai șterge propriile buze. Majoritatea oamenilor își dau seama despre ce este vorba.

#20. Sushi nu se mănâncă doar cu bețe. Cu atât mai mult dacă nu le poți mânui. E acceptabil să folosești tacâmuri sau să le mănânci cu mâna. De altfel, sushi se înmoaie în sos pe partea unde e peștele, altfel orezul se poate împrăștia.

Reguli de comportament la masă

#21. Stridiile nu se străpung cu furculița. Ai nevoie de tacâmuri doar pentru a separa molusca de valve. Conținutul se bea, iar scoica se pune în farfurie cu gura în jos.

#22. Biscuiții și brioșele uscate se mănâncă cu mâna.

#23. Mierea nu se toarnă cu lingura. De regulă, mierea se înfășoară pe un fus de lemn, care amintește de o acadea. Cu ajutorul lui poți pasa mierea dintr-o parte în alta, fără ca aceasta să se prelingă pe masă.

#24. La întâlniri oficiale este mai bine să nu riști și să nu încerci bucate necunoscute, din care nu ai gustat anterior. Pentru binele tău.

#25. De asemenea, la un eveniment formal, evită verdețurile deoarece riști să te trezești cu o bucată de mărar între dinți.

Codul bunelor maniere la restaurant

#26. Unii oameni au obiceiul de a-și privi interlocutorul în timp ce își sorb băutura. Ăsta e un ton rău. Interlocutorul se poate simți stânjenit și, pe deasupra, există riscul să verși peste tine.

#27. Bucățile întregi de carne, legume sau brânzeturi trebuie consumate folosind furculița și cuțitul. Pentru bucăți mici, e suficientă doar furculița.

#28. Când pleci de la masă, ridică-te cu tot corpul, nu te sprijini de masă sau de spătar.

#29. Dacă trebuie să te ridici de la masă pentru o vreme, pune un șervețel pe scaun, iar dacă pleci definitiv – șervețelul trebuie așezat pe masă, în stânga farfuriei.

#30. Dacă vrei să lași bacșiș ospătarului, nu-i întinde banii în mână, pentru că e ofensator. Lasă-i pe masă sau în nota de plată.

Citește și: Ce ai voie și NU ai voie să faci: 14 reguli de etichetă pentru femei și bărbați!