Bucătărie mică, idei mari: 12 trucuri folosite de designeri pentru amenajarea bucătăriilor mici!

Suprafața mică nu e un motiv să renunți la un interior elegant, îngrijit și bine gândit. Firește că dimensiunea contează, dar chiar și o mini bucătărie-sufragerie poate arăta de milioane dacă este gândită corect. Regulile sunt simple: profită la maxim de fiecare centimetru, abordează problema creativ, dă frâu liber imaginației tale, nu-ți fie frică să experimentezi, dar ține cont de regulile testate în timp. Dacă teoria sună vag, să știi că practica te va convinge. Ești gata? Să începem!

Idei amenajare bucătărie mică

#1. Dulapuri și sertare nu pot să fie prea multe

Într-o bucătărie mică, fiecare centimetru trebuie valorificat. Prin urmare, pe lângă dulapurile tradiționale nu ezita să echipezi peretele cu tije, rafturi, panouri, suporturi magnetice și cuie. De asemenea, poți folosi organizatoare pentru bucătărie, un singur front pentru mai multe compartimente, sertare masive extensibile, organizatoare ergonomice pentru sticle și farfurii, sertare cu extensie completă, secțiuni verticale înguste etc. Paleta de opțiuni este foarte variată și toate se descurcă eficient cu optimizarea spațiului din bucătărie.

Mai multe detalii poți citi aici: Nu mai ai loc în bucătărie? 15 idei de organizare eficientă a spațiilor mici!

Culori pentru bucătării mici

#2. Paleta de culori contează

Într-o bucătărie-sufragerie mică trebuie să fii foarte atent la alegerea vopselei pentru pereți. Scopul nostru este ca bucătăria să arate proaspăt, contemporan și stilat. În prezent există o mulțime de nuanțe deschise, mult mai bune ca albul clasic, care măresc vizual spațiul și îmbunătățesc atmosfera din bucătărie. Îți recomandăm să alegi una din nuanțele de mai jos, dar paleta de culori inspirate nu se oprește aici.

Idei amenajare bucătării mici și înguste

#3. Caută nișe

Examinează cu atenție spațiul care te înconjoară. La sigur există locuri pe care încă nu le-ai valorificat. Chiar și cele mai incomode colțuri pot fi utilizate în folosul tău. Rafturile au un potențial enorm.

Citește și: Un raft poate fi atât practic, cât și stilat – 25 de idei neobișnuite pentru amenajarea pereților din casa ta!

#4. Fotografiile și picturile nu au doar valoare estetică

Cine a spus că o mică bucătărie-sufragerie trebuie să fie plictisitoare? Nu, nu și încă o dată nu! Fotografiile, picturile sau afișele frumoase vor adăuga camerei individualitate, o vor face luminoasă și memorabilă. Nimeni nici măcar nu-și va da seama că a intrat într-o bucătărie mică.

Amenajare bucătărie mică modernă

#5. Plantele de interior adaugă prospețime apartamentului tău

Florile de apartament pot, de asemenea, să învioreze orice interior și să sustragă atenția de la spațiu. În plus, acestea purifică aerul și alimentează locuința ta cu oxigen, iar multe din ele nu sunt pretențioase și le poți îngriji chiar și fără cunoștințe sau experiență corespunzătoare.

Citește și: O gură de aer proaspăt: 11 flori de interior pentru fiecare cameră din casa ta!

#6. Nivelul superior

Dacă mobilierul și tehnica nu ajung până la tavan, îți sugerăm să profiți din plin de spațiul dintre ele. Poți cumpăra diverse recipiente drăguțe, începând cu coșuri și terminând cu organizatoare pentru sticle de vin. Nu uita că fiecare centimetru pătrat trebuie utilizat inteligent.

Design bucătărie mică apartament

#7. Masa rotundă 

O masă rotundă ocupă mai puțin spațiu decât una pătrată, ovală sau dreptunghiulară. Aceasta este foarte comodă, arată estetic frumos și nivelează armonios vizualul bucătăriei.

#8. Vizibilitate bună

Suprafețele netede, transparente, strălucitoare împrospătează interiorul și extind vizual spațiul din bucătărie, permițând dulapurilor masive să se dizolve literalmente în spațiu. Pentru contrast, îți recomandăm să adaugi și accente întunecate sau dimpotrivă, vibrante, pentru un plus de dinamică și vivacitate.

Idei amenajare bucătărie mică apartament

#9. Reinventează blatul de bucătărie

Dacă spațiul este limitat, poți transforma blatul de bucătărie într-un blat de bar și lua masa acolo. Soluția arată stilat și contemporan. În plus, este foarte practică, delimitează spațiul și e ușor de întreținut.

#10. Măsuță de servire

Un cărucior compact și mobil e ceea ce îi lipsește fiecărei bucătării mici. Pe rafturile sale poți stoca lucrurile care trebuie să fie mereu la îndemână. E mult mai confortabil decât să le ții în dulap.

Amenajare bucătărie mică de bloc

#11. Materiale strălucitoare

Luciul metalic, oglinzile, sticla, tot ce reflectă bine lumina – este binevenit în bucătărie, pentru că o va face să arate mai spațioasă decât este în realitate.

#12. Ordinea contează

Cu cât încăperea este mai mică, cu atât dezordinea iese mai tare în evidență, și nimic nu reduce spațiul la fel de bine cum o face dezordinea. Vasele împrăștiate în chiuvetă pot distruge impresia de la cel mai spectaculos și fin design. Prin urmare, dacă dorești ca bucătăria ta să arate elegant, păstreaz-o curată și ordonată.