Aveți grijă să nu faceți aceeași greșeală! De ce regret că am construit o casă de 220 m²…

Prima mea casă avea doar 64 de metri pătrați. Era perfectă pentru patru persoane – eu, soția mea și cei doi copii ai noștri. Dar într-o bună zi ne-am gândit că copiii vor crește și mai devreme sau mai târziu vor avea propriile familii. Și cine știe dacă își vor permite o casă sau nu. Nu aveam bani pentru a le cumpăra câte un apartament separat și ne-am gândit să extindem casa. E puținul pe care-l puteam face astfel încât copiii să nu se mute de la o chirie la alta.

S-a hotărât. Urma să construim o casă nouă. Un prieten care muncea în construcții ne-a dat o mână de ajutor și a efectuat proiectul pentru o casă cu două nivele și o suprafață totală de 220 m². Am rămas mulțumit de idee, deoarece planificam să construiesc casa în 5-7 ani.

Lucrările au început în 2004 și s-au încheiat în 2016. Planurile mi-au fost date peste cap de câteva probleme de afaceri, din cauza cărora am fost nevoit să amân construcția casei pentru o perioadă nedeterminată. Într-un final, a durat 12 ani și m-a costat peste 50 de mii de euro să ridic casa.

De dragul acestui vis a trebuit să uit de vacanțe și odihnă la mare. Timpul meu liber și toate economiile erau devorate de casă. Multe lucruri au trebuit refăcute, am dat peste muncitori de rea-credință, am pus pe pauză construcția de două ori, dar într-un final am ridicat-o.

Casa are două etaje. La parter avem un living mare de 38 m², o bucătărie, o baie și două dormitoare spațioase. La al doilea etaj, avem un living de 40 m², o baie și trei camere mari. Suficient pentru 3 familii. Dar tot acest patrimoniu s-a dovedit a fi pur și simplu inutil.

Grijile noastre cu privire la viitorul copiilor nu s-au adeverit. Fiul mai mare s-a stabilit la Londra și vrea să rămână acolo, iar fiica s-a căsătorit și s-a mutat la soțul ei. Astfel am rămas singuri într-o casă de 220 m².

Cea mai mare parte a casei acum este goală. Folosim doar camera de zi, bucătăria, baia de la parter și un dormitor. De cel de-al doilea etaj am și uitat. E întotdeauna mizerie acolo. L-am transformat într-un soi de depozit. Uscăm ierburi și fructe, închidem uneori pisica acolo etc.

Din cauza problemelor financiare, dar și pentru că a devenit clar nimeni în afară de noi nu va locui aici, am decorat casa cu mobilă ieftină. Locuința arată caraghios și nu e deloc confortabilă, în afară de cele 2-3 camere pe care le folosim acum. Iar renovarea costă scump. De fapt, ea pare într-un proces etern de reparație. În plus, plătim o groază de bani pe căldură, pentru că suntem nevoiți să încălzim și cel de-al doilea etaj.

O casă mare este un aspirator de numerar. Un moft pentru oamenii cu venituri mari. Păcat că în tinerețe nu înțelegeam acest lucru. Am încercat să scoatem casa la vânzare, dar nu am avut nici un potențial cumpărător în ultimii 2 ani. Acum regret alegerea mea. Am pierdut bani și cel mai important – nervi și timp, pentru un obiect de care nu aveam nevoie. Aveți grijă să nu repetați aceeași greșeală.

Citește și: Amenajează casa cu buget redus: Aceste 5 lucruri vor da o nouă viață locuinței tale!