Aur lichid – De ce să NU arunci niciodată apa de la paste!

O porție de paste, gătite cu brânză, cu ciuperci sau cu un sos consistent, nu face rău nimănui. Dimpotrivă, e un meniu care prelungește viața, nu îngrașă și oferă cantitatea necesară de energie. Nu degeaba au fost îndrăgite de italieni. Dar să știi că nu numai pastele îți pot fi de folos, ci și apa în care le-ai fiert.

De ce să nu verși apa în care ai fiert pastele?

În timpul procesului de fierbere, făina eliberează amidon. Iată de ce apa de la paste devine albicioasă. De regulă, o vărsăm în chiuvetă, fără să ne dăm seama că ne poate fi de folos. Unii bucătari chiar o numesc aur lichid, întrucât anume ea face sosul pentru paste omogen și cremos.

Atunci când folosim apă de la robinet, sosul devine sfărâmicios, întrucât apa și untul nu se leagă bine. În timp ce cu apa de la paste, grăsimea creează un tandem armonios.

De ce apa de la paste e bună pentru sos?

Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că apa și uleiul din amestecul inițial rămân dispersate. Iar amidonul din componența pastelor le îmbină, adică are rolul de emulsionant.

Emulsionarea este un proces prin care se poate obține un amestec din 2 lichide insolubile unul în celălalt, datorită unui al treilea element, fără de care cele două nu s-ar combina. În acest fel, amidonul din componența făinii acționează ca emulgator și îngroșător. Deci, e suficient să adaugi câteva linguri de apă în care ai fiert pastele, ca să obții un sos dens și cremos. Același efect poate fi obținut și cu apa de la fierberea lintei, fasolei și orezului brun.

Încă un secret al pastelor ideale este să nu le clătești cu apă rece. Dacă pastele nu sunt clătite după fierbere, stratul de amidon rămas pe suprafața lor va interacționa cu sosul și el va fi mai gustos.

Citește și: Nu arunca cojile de portocală – 15 întrebuințări surprinzătoare ale acestora, la care nu te-ai fi gândit niciodată!