Atenție maximă! 5 semne importante la volan, că e timpul să oprești

Cu mai puțin de 2 luni în urmă, prietenii mei au decedat într-un accident de mașină: au adormit toți, inclusiv șoferul. Atunci când auzi la știri despre un accident, te gândești că probabil șoferul era beat, neexperimentat sau prea sigur pe el.

În acest caz însă, nu a fost deloc așa. Acești băieți au călătorit cu mașina în ultimii 10-15 ani, ei știau foarte bine ce înseamnă să parcurgi cu mașina miii de kilometri fără popas. Mai mult, toți știau ce înseamnă oboseala la volan și cum să lupte cu ea. Totuși, nu au putut să evite acest final tragic, ceea ce pe mine m-a făcut să trag câteva învățăminte. Iată semnele care arată că adormi la volan.

1. Observi momentul în care clipești

Este criteriul cel mai evident și mai clar. Încearcă să-ți amintești ultimul moment în care ai clipit. Nu poți, așa-i? Pentru că în stare normală omul nu observă asta. Se întâmplă atât de rapid încât nu acorzi atenție acestui fapt. În caz că ești la volan și simți asta, e timpul să faci o pauză.

2. Iluzii optice

Figurele văzute în depărtare sunt cu totul altceva când le vezi aproape sau, în general, se adeverește că nu există. Este o situație de limită: ochii sunt deschiși, dar creierul nu reușește să prelucreze informația parvenită, pentru că el a adormit. Încă câteva minute și conștientul se va deconecta.

3. Nu-ți poți concentra privirea

Ia-ți pentru o secundă privirea de la drum și privește tabloul de bord, apoi privește iarăși la drum. Câți kilometri ai făcut? Încă o dată: te uiți repede la tabloul de bord, după care la drum. Într-o situație normală, vederea reușește să se reseteze, ochii pot să se adapteze rapid la noile condiții. Însă dacă adormi, nu vei reuși să vezi clar, de exemplu, cu ce viteză mergi.

4. Lenea solicită creierul

Încearcă să înmulțești 18 la 3. Într-o situație normală, nu e deloc dificil. Iar pentru un șofer care adoarme nu este numai dificil, el n-are niciun chef să facă asta. Tot din același motiv îi este lene să vorbească. Asta necesită un efort intelectual, trebuie să asculți atent, să întreții discuția, să alegi cuvintele. Mai ales că orice comunicare solicită destul de mult creierul. Dacă în salonul mașinii s-a făcut liniște, e timpul să oprești.

5. Încălcări minore

Ai uitat de câteva ori să schimbi faza? Nu-ți amintești care a fost ultimul indicator rutier văzut? E timpul să dormi.

Iată un test care tu ca și pasager trebuie să i-l faci unui șofer obosit. În primul rând, nu-l întreba dacă este în regulă. Evident va răspunde că da.  Întreabă-l ceva care necesită gândire sau atenție. De exemplu: „Pe unde suntem acum? Ce localitate am traversat nu demult? „Cât mai avem până ajungem la …?”

Dacă răspunsurile vor fi evazive, nesigure sau neadecvate, e timpul pentru un popas.