Așa cum nu le-ai mai gătit niciodată: 5 trucuri culinare cu ouă!

La prima vedere nu există nimic mai simplu pe lume decât să gătești niște ouă, fie că e vorba de ouă fierte, de ouă poșate sau de ouă ochiuri. Probabil, e unul din primele lucruri pe care înveți să le faci la bucătărie. Cu toate acestea, multe persoane habar nu au cum să le gătească corect, chiar și în rândul gospodinelor cu experiență. Pentru a obține un gălbenuș rotund, de un galben intens și un albuș crocant și coagulat trebuie să ții cont de câteva reguli simple.

Ouă fierte în apă clocotită

Fierbe apa până a adăuga ouăle, dar înainte de le pune la fiert, fă focul un pic mai slab. În acest fel, coaja nu se va sparge sub acțiunea temperaturii. Ouăle fierte moi se pregătesc timp de 4 minute, cele medii timp de 6 minute, iar cele tari timp de 10 minute.

De altfel, dacă tocmai ai scos ouăle din frigider, nu te grăbi să le arunci în apă clocotită, deoarece coaja lor va avea de suferit, iar albușul se va scurge în apă. Scoate ouăle din frigider cu jumătate de oră înainte de a le fierbe sau pune-le într-o oală cu apă rece, la foc mare până va începe să clocotească și la foc mic, după.

Ca ouăle să se decojească mai ușor după fierbere, înainte de a le pune în apă, străpunge coaja cu vârful unui ac, acolo unde oul are o punguță cu aer. Sau deja după fiert, pune oul într-un pahar, acoperă-i gura cu mâna și scutură paharul timp de 10 secunde.

Ouă fierte în apă fierbinte

Știai că nu e neapărat să încălzești apa până la punctul de fierbere pentru a găti niște ouă? Firește că va dura mai mult, dar și ouăle vor avea un gust mai fin, amintind un pic de ouăle poșate.

Adaugă ouăle când apa este călduță și încălzește-le până în momentul în care apa începe să fiarbă. După care, oprește focul și lasă ouăle în apă până lichidul se răcește complet. Ouăle obținute sunt un dressing ideal pentru salate.

Ouă ochiuri în ceapă

În principiu, orice tigaie se descurcă cu această misiune, dar unele se descurcă mai bine ca altele. Alege o tigaie non aderentă, cu capac și nu o încinge prea tare. Prăjirea ouălor pe o tigaie încinsă este una din cele mai răspândite greșeli. Încinge tigaia la foc mediu, altfel ouăle vor fi prăjite neuniform. Fundul se va arde, în timp ce partea de sus va rămâne nepregătită.

Timpul de gătire depinde de preferințele tale, dar nu-l întinde prea mult. Ouăle tari își pierd aroma și gustul. Albușul trebuie să fie întotdeauna gătit bine, iar gălbenușul așa cum dorești. Sarea se adaugă la început în așa fel ca textura să fie moale, gustul intens, iar aroma distribuită uniform. Unele gospodine pun ouăle în inele de ceapă, pentru un plus de aromă.

Dacă nu ai o tigaie din teflon și omleta se lipește regulat de fundul tigăii, așază tigaia pe un prosop rece și umed imediat după gătire. Peste câteva minute, ele se vor dezlipi de la sine.

Ouă la cuptor

Și nu mă refer la omletă, ci la ouă întregi. Dacă ai tăi au flămânzit și așteaptă cu sufletul la gură cina, dar nu ai timp pentru o capodoperă culinară, pregătește ouă la cuptor.

Pune niște ouă în cuptor la 180 de grade Celsius și lasă-le să coacă timp de 25-30 de minute. Vei obține o cină neobișnuită, gustoasă și, cel mai important, sănătoasă.

Ouă poșate în pungă

Ouăle poșate sunt ouă fierte fără coajă. Cum adică? Pentru început, adaugă în apă o linguriță de oțet și un pic de sare. Încălzește apa până la punctul de fierbere și adaugă ouăle în oală, folosind o punguță din folie alimentară.

Pentru a confecționa punguța, pune o bucată de folie alimentară într-un bol. Unge folia cu ulei și sparge un ou crud chiar în centrul acesteia. Ridică capetele foliei în sus, în așa fel ca să obții o pungă. După care scufundă punguța în apă clocotită timp de câteva minute, până când vei observa că albușul este gata.

Citește și: Pentru ce să ungi ouăle cu ulei vegetal și înca 7 trucuri care îți vor fi utile în bucătărie!