
Culoarea este unul dintre instrumentele importante pentru construirea unei imagini. Cum să înveți să gestionezi un astfel de instrument?
Și imediat, vestea bună este că nu există culoare care să nu ți se potrivească! Fiecare culoare are o gamă largă de nuanțe și poți alege o anumită nuanță care ți se potrivește comparând caracteristicile culorii și aspectului.
Orice culoare are două caracteristici: temperatură și saturație, iar aspectul are două caracteristici: temperatură și saturație.
Determinarea temperaturii culorii
După temperatură, culoarea poate fi caldă – cu subton gălbui- portocaliu și rece – cu subton albăstrui. Un exemplu de nuanță mov caldă este o nuanță de ceapă roșie. Un violet rece este o nuanță de prune, dar o ramură de liliac poate fi caldă (mai mult liliac), fie rece (mai albastru).
#1 Mov cald
#2 Violet rece
#3 Galben rece
#4 Galben rece
Atunci când determini culorile aspectului tău, trebuie să acorzi atenție pielii. Ea este cea care joacă rolul principal. Subtonul pielii poate fi cald – cu un gălbui, de piersici și rece – cu un subton ușor albăstrui sau roz-violet.
#5 Aspect cald
#6 Aspect rece
Un test ușor va ajuta la determinarea temperaturii pielii. Mergi la magazin, alege orice culoare, cum ar fi galbenul, și încearcă haine în diferite nuanțe. Începând de la un galben canar rece până la turmeric picant cald și vezi ce nuanțe te fac să arăți mai odihnită și care te arată într-o lumină nu prea bună.
Definirea saturației culorii
Saturația culorii se referă la nivelul de puritate sau intensitate a unei culori. Este măsura în care o culoare conține o cantitate mai mare sau mai mică de gri sau nuanțe neutre. Cu cât o culoare are o saturație mai mare, cu atât va fi mai vibrantă, mai intensă și mai strălucitoare (pură). În schimb, o saturație redusă indică o culoare mai palidă, mai diluată sau mai apropiată de tonuri de gri (precum toate nuanțele pastelate).
Contrastul culorilor la înfățișare se referă la diferența vizuală între culorile elementelor distincte ale feței sau a părților corpului în ceea ce privește nuanța, saturația sau luminozitatea. Acest contrast poate fi observat în mai multe aspecte, cum ar fi:
– Contrastul ochilor: diferența între culoarea irisului și a pupilei în comparație cu albul ochilor (sclera).
– Existența unui contrast al părului: diferența între culoarea părului și a pielii de pe cap sau față.
– Contrastul buzelor: diferența între culoarea buzelor și a pielii din jurul gurii.
– Contrastul sprâncenelor: diferența între culoarea sprâncenelor și a pielii de sub ele.
#7 Aspect contrastant
Acești factori se pot manifesta ca unul sau mai mulți în același timp. Absența parametrilor de mai sus, determină un aspect moale. După ce ai determinat proprietățile aspectului și proprietățile culorii, poți trece la selectarea culorilor hainelor.
# Aspect moale
Atunci când alegi culorile hainelor, poți să pui accent pe următoarele patru aspecte:
Culoarea potrivită pielii și tonului: Alege culori care se potrivesc cu nuanța pielii tale și tonul general al tenului. Unele culori pot evidenția și lumina anumite tonuri ale pielii, în timp ce altele pot să nu se potrivească în mod flatant.
Armonia cu culoarea ochilor: Ia în considerare culoarea ochilor tăi și alege culori care să se potrivească sau să ofere un contrast plăcut. De exemplu, ochii albaștri pot fi părea mai strălucitori în nuanțe de albastru sau mov, iar ochii căprui pot fi scoși în evidență de nuanțe de verde sau auriu.
Corespondența cu stilul și personalitatea ta: Culorile hainelor pot exprima stilul personal și pot transmite o anumită atitudine. Alege culori care să se potrivească cu gusturile și preferințele tale și care să reflecte personalitatea ta.
Considerarea tendințelor actuale: Poți lua în considerare tendințele actuale în modă, dar este important să nu le urmezi neapărat în detrimentul propriului stil și preferințe.
Tendințele pot oferi inspirație, dar alege culorile care te fac să te simți bine și care îți avantajează în primul rând. Nu ignora importanța culorilor, dar nici nu o supraestima.
Dar ție care culori ți se potrivesc cel mai bine ? Așteptăm să ne scrii mai jos în comentarii ! De asemenea, dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să-l distribui și prietenilor !